Clouds
21 Budapest
Dollár
346,72 Ft
Euró
370,60 Ft
Font
431,40 Ft
Bitcoin
27,157 $

Orbán Viktor elmondta, hogyan vezetnék ki az árstopokat

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ az e heti uniós csúcstalálkozót elõkészítõ videókonferencián vesz részt Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint a görög, a szlovén, a szlovák és a lett miniszterelnökkel Budapesten, a Karmelita kolostorban 2023. március 21-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Gazdaság
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

A magyar miniszterelnök a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogyan és milyen módon vezeték ki az árstopokat, amik továbbra is jó szolgálatot teljesítenek a magas infláció idején

Orbán Viktor hangsúlyozta, továbbra is az a célja a magyar kormánynak, hogy az infláció az év végére egy számjegyű legyen. Ennek kapcsán mondta azt, az infláció nem fog magától csökkenni, azt le kell törni!

Soron kívül Fradisták is beleálltak a Sevilla és a Roma-szurkolók közti verekedésbe

„Az inflációt nyakon kell ragadni, és letörni.” Hozzátette, vannak bizonyos nemzetközi módok erre, de egyetlen olyan receptet sem ismerni, mely minden országban alkalmazható. „Mindegyik más.” Ezt a munkát azonban már elvégezte a kormány, és emiatt mondta azt Orbán Viktor kellő önbizalommal, hogy az év végére egy számjegyűre csökkentenék az inflációt.

Hasonlattal élve beszélt arról, hogy a vakcinát már beadták, ami hatni fog. „Le fogja vinni a lázat. Az első fecskék megjelentek.” Azt látja, hogy a kereskedők és az élelmiszerláncok versenyeznek egymással abban, hogy ki tud olcsóbb árat ajánlani bizonyos termékek esetében.

Anti-inflációs verseny van

„Anti-inflációs verseny alakult ki.” Megjegyezte, a háttérben a fogyasztóvédelem és a versenyhivatal hatalmas erőkkel dolgozik, miközben napi szinten tartanak ellenőrzéseket. „Nem engedjük, hogy inflációs spekuláció alakuljon ki.”

Orbán nem mondja, hogy 100%-os a föllépésük, de nagyon hatékony, és meg is fogja hozni az eredményt a következő időszakban. Igazán egyetlen kihívás maradt ezen a területen, mégpedig az árstopok helyzete, azok kivezetése.

Hozzátette, mivel ez egy mesterséges beavatkozás, elkerülhetetlenek a mellékhatások, és hosszú távon az a jó, ha az árstopok eltűnnek a rendszerből. „Ameddig az infláció ilyen magas, addig ezt nem lehet megtenni, mert az emberek nem tudják kifizetni az árakat.”

A terv az, hogy az infláció csökkenésével vezetik ki az ársapkákat, hasonlóan a banki hitelekhez, ahol szintén védelmi mechanizmusokat működtetnek. Kiemelte, ha az infláció egy bizonyos szint alá csökken, a megfelelő ütemben ki kell vezetni az intézkedéseket. Orbán azt mondta, hogy ezt milyen lépésekben kell megtenni, milyen fokozatokkal, illetve mikor, komoly munkát jelent, de Nagy Márton már dolgozik rajta.