Orbán Viktor bejelentette, emelt szintű készültséget rendelt el az összes kórházban

not image

A T-800-as

2021.február.26 - 07:39

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió vendégeként beszélt az aktuális járványhelyzetről, a harmadik hullám várható erejéről, ami az eddigi legnehezebb heteket hozhatja el Magyarország számára a koronavírus-járvány idején.

Orbán közvetlen azután adott interjút, hogy csütörtökön bejelentették, március közepéig biztosan nem lesznek enyhítések, köszönhetően a harmadik hullám betörésének, amit az immunizálás, tehát az oltások törhetnek meg.

Ez lehet a kulcsa annak, hogy egy negyedik hullámot már ne kelljen megélnie a magyar embereknek, akik többek között Kínában is folyamatos szállítmányokat kaphatnak. Májusban például több millió vakcina érkezik a Sinopharmtól. Ez az a vakcina, amivel a magyar miniszterelnököt várhatóan a következő héten be fogják oltani.

„Az operatív törzs ma hajnalban is ülésezett. Be is fejeztük a tanácskozást. A helyzet legnagyobb jó indulattal sem nevezhető könnyűnek. Ezért egy emelt szintű készültséget rendeltem el az összes magyar kórházban. Most pedig megyek a rádióba.” – mondta Orbán a rádiós interjúja előtt a hivatalos Facebook oldalán.

Orbán az elmúlt 24 óra számainak megerősítésével kezdett. 4 468 új beteget regisztráltak, miközben 123-an elhunytak a vírus miatt. Összesen 451-en vannak lélegeztetőgépen, míg a kórházakban már 5 027-en.

15 831 szabad ágy van a kórházakban, illetve 2 296 olyan ágyról tudni, amik lélegeztetőgépekkel vannak felszerelve. Orbán hangsúlyozta, egy hosszú és nehéz reggeli ülésen vett részt. Szerinte még órákat lesznek ott a szakemberek, mert a helyzet annyira komoly, hogy emelt szintű készültségre volt szükség a kórházakban. Ez egy megerősített rendszert jelent, egyenruhásokkal a kórházakban, miközben át kell néznie a szakembereknek a vezénylési listákat. A következő két hétben arra számítanak, hogy erőteljesen fognak növekedni a számok.

A miniszterelnök nem aggódik az oltási folyamat miatt a kórházi nyomás kapcsán, mert javarészt a háziorvosok oltanak. Az azonban már problémát jelenthet, hogy az emberek külföldről mutáns vírusokat hozhatnak be. Emiatt Orbán radikális korlátozásokat kezdeményez az operatív törzsön keresztül, elkerülve azt, hogy például behurcolásra kerüljön az afrikai mutáció.

Példaként hozta fel az utazás lehetőségét, azt hogy Afrikába most olcsóbb lehet utazni, de fennáll annak a veszélye, hogy ebben az esetben az emberek behoznák az ottani mutációt, ami még nagyobb károkat okozhatna. Ezt mindenképpen el akarja kerülni Orbán. Az ismertebb variánsok közül egyelőre csak a brit és cseh mutációt detektálták Magyarországon.

Ezt azt jelenti, hogy várhatóan szigorú korlátozásokat vezethetnek be a határokon, elkerülvén azt, hogy Európán kívülről veszélyes mutációk jussanak be az országba, amik gyorsan képesek terjedni. A miniszterelnök azt is kiemelte, hogy ha most nem lenne orosz és kínai vakcina Magyarországon, akkor nagy bajban lennénk.

Emellett az sem kizárható az opciók közül, hogy szigorítások léphetnek érvénybe a súlyosbodó járványhelyzet miatt. A következő napok választ adhatnak erre, hogy szükséges-e mindezt meghozni, és ha igen, mire lehet szükség. Egyelőre a jelenlegi szabályok vannak érvényben március 15-ig.

Ami az oltásokat illeti, a tervek szerint azok, akik eddig regisztráltak, húsvétig megkaphatják legalább az első oltásukat. Ez összesen már több mint 2,5 millió embert jelenthet. A gazdaság újraindításáról újabb bejelentések várhatóak. Orbán szerint ez hamarosan meg fog történni, de azt elárulta, hogy a nyitás után is érvényben maradnak ezek az átmeneti támogatások, ami további egy hónapot jelent.