Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Orbán Viktor bejelentette: éjféltől ismét bevezetik a rendkívüli jogrendet, és jön újra a kijárási korlátozás!

Budapest, 2020. október 29. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök videókonferencián egyeztet a visegrádi partnerekkel (V4) és az Európai Tanács tagjaival a koronavírus-járvány kezelésérõl a Karmelita kolostorban 2020. október 29-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Belföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a saját Facebook-oldalán megosztott videójában bejelentette, hogy ma éjféltől kezdve ismételten bevezetik a rendkívüli jogrendet, ezen felül bezárják a szórakozóhelyeket, valamint éjfél és öt között kijárási korlátozást vezetnek be. Soron kívül Az Újpest szerint kitalált a napokban megjelent Véber György interjú A miniszterelnök elmondta, hogy a kormány áttekintette a koronavírus-járvány helyzetét […]

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a saját Facebook-oldalán megosztott videójában bejelentette, hogy ma éjféltől kezdve ismételten bevezetik a rendkívüli jogrendet, ezen felül bezárják a szórakozóhelyeket, valamint éjfél és öt között kijárási korlátozást vezetnek be.

Soron kívül Az Újpest szerint kitalált a napokban megjelent Véber György interjú

A miniszterelnök elmondta, hogy a kormány áttekintette a koronavírus-járvány helyzetét Magyarországon és Európában egyaránt, és megállapította, hogy rendkívül felgyorsulóban van a járvány. Példaként Ausztriát hozta fel, ahol másfélszer annyi a százezer lakosra jutó fertőzött, mint hazánkban, és hozzátette, mi rendere 5-7 nappal követjük a nyugati szomszédunkat. Kiemelte, ha ilyen ütemben halad a járvány, akkor decemberre az egészségügy elérheti a kapacitásának maximumát.

Orbán megemlítette, hogy problémának látja, hogy lassan történt a jogalkotás egyes esetekben, és jelenleg most gyors cselekvésre van szükség a gyors terjedés miatt, ezért bejelentette, hogy ma éjféltől kezdve ismét bevezetik a rendkívüli jogrendet, és arra kérik az országgyűlést, hogy ezt 90 nappal hosszabbítsa meg. Ezen felül további döntéseket is hoztak.

Rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban, színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, és a maszkhasználat “kivétel nélkül, minden esetben kötelező”. Amennyiben az adott helyek nem tartják be a szabályokat, úgy pénzbírsággal sújthatják őket, és a helyet azonnal bezárják.

Orbán elmondta, hogy az operatív törzzsel is konzultáltak a döntések meghozatalában, akik elmondták nekik, hogy a szórakozóhelyeken egyszerűen lehetetlen betartani a járványügyi szabályokat, így a kormány úgy döntött: bezárják a szórakozóhelyeket, valamint éjfél és reggel 5 között kijárási korlátozást vezetnek be, vagyis “éjfélig haza kell érni”.

További fontos döntés, hogy a csoportosulások elkerülése és a járvány mérséklése érdekében úgy döntöttek a tömegközlekedés kapcsán, hogy sűrítik a járatokat a reggeli és déli csúcsforgalomban, valamint ismételten ingyenessé teszik a parkolást.

Orbán megerősítette, hogy megemelték az orvosok béreit, és a kórházaknak biztosították a megfelelő eszközöket, felkészülést. A miniszterelnök szerint a végső megoldás a vakcina lesz, addig kell kitartani, viszont már “látótávolságon belül van”.