Orbán Viktor nagy terve a családos emberek, gyermeket vállalók számára

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa (j) és Batta András zenetörténész, a Magyar Zene Háza ügyvezetője (b) a Liget Budapest projektben elkészült Magyar Zene Háza megnyitóján 2022. január 22-én. MTI/Benko Vivien Cher
not image

Takács Petra

2022. január 28. - 08:31

Magyarország miniszterelnöke nagyon fontosnak tartja a családok támogatását, azoknak az előtérbe helyezését, akik gyermeket szeretnének vállalni.

Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott interjúban tette egyértelművé, hogy továbbra is nagyon fontos szerepet játszanak a családok a programjukban. Kiemelte, az elmúlt 12 évben a kormány felépített egy stabil politikai rendszert, melynek jól látható eredményei vannak.

A családvédelmi rendszer is szorosan kapcsolódik ehhez, segítenek abban a fiataloknak, hogy gyermeket vállaljanak, illetve lakáshoz jussanak. Minden ilyen elemet egymáshoz illesztve építettek fel a rendszeren belül, hogy azok kapcsolódjanak egymáshoz, és segítsék a családosokat.

Orbán elismerte, vannak még hiányzó pontok, amin dolgozni szeretnének a következő négy évben. A miniszterelnök azt szeretné, hogy az emberek ne extra teherként éljék meg a családalapítást, és ne az járjon a fejükben, hogy le kellene mondaniuk a karrierjükről, annak egy részéről mert épp gyereket vállalnak.

„Becsüljük meg azt, amit eddig sikerült elérnünk.” Orbán tisztázta, ha megkapják az emberektől a bizalmat, akkor nemcsak hogy folytatódni fognak a jelenlegi családtámogatási folyamatok, hanem azok újabbakkal fognak bővülni, kiegészülni.

Orbán Viktor határozott üzenete a migrációról és a baloldalról

Személyes célkitűzéseként elmondta, azt szeretné, hogy egy nap arról beszélhessenek, ha valaki gyereket vállal, akkor azzal az anyagi életkörülményei nem nehezebbek lettek, hanem javultak. Orbánék azon is dolgoznak, hogy egy gyerekvállalás ne járjon anyagi áldozatokkal, hanem legalább annyi esélye legyen egy kedvezőbb, könnyű életre a gyermeket nevelőknek, mint akik nem nevelnek gyereket.

„Sőt, azt szeretném, hogy egy idő után kézzel fogható anyagi előny, pénzügyi haszon is származna abból, hogy az emberek a nagyobb családok mellett döntenek.” Ezzel nem akarnak beavatkozni a családok életébe, hanem csak jobb körülményeket akarnak biztosítani számukra, legalább olyan jót, vagy jobbat, mint azok, akik nem vállalnak gyereket.

Orbán szerint gyerekek nélkül nincs jövő: „Ha van gyermek, van jövő, ha nincs gyermek, nincs jövő, se a családnak, se az országnak.” Ez a kormány első mondata, már hosszú évek óta, nemcsak 2010 óta, hiszen 1998-ban is elhangzott ez.