Katonákat támadott meg egy önjáró gyilkos drón

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. június 3. - 09:10

Parancs kiadása nélkül támadta meg saját irányítóit egy drón, amelyet azért helyeztek ki az éjszakába, hogy ellenség után kutatva kémlelje az égboltot.

Az autonóm gyilkos robotok manapság már nem csak sci-fi filmekben láthatóak, a hadsereg a mindennapi gyakorlatok során is alkalmazza őket, ám most történt meg az első incidens, amikor a mesterséges intelligencia alkotói ellen fordult.

Az apró török kamikaze drón, az STM Kargu-2 visszavonuló katonákat célzott meg, akik éppen a líbiai konfliktus kellős közepén találták szembe magukat velük – olvasható az ENSZ Bizottsági Tanácsának jelentésében. A közleményben megerősítik a támadást, arról viszont nem írnak, hogy végül okoztak-e halálos sérüléseket a gépek.

A Kargu-2 drónt lebegő lőszerként nevezték meg a jelentésben, vagyis egy helyben repkedő egységről van szó, ami arra lett kifejlesztve és beprogramozva, hogy a lehetséges ellenséget azelőtt kiiktassa, hogy meg tudnák kezdeni a támadásokat.

Az autonóm drón mindezek értelmében lényégeben egy repülő aknaként is felfogható, egy teljes rajjal elérhető, hogy ne alulról, hanem felülről érjék lövedékek a behatolni kívánó katonákat.

A logisztikai konvojt ért lövések egyelőre tisztázatlan okokból kifolyólag történtek meg, ezért egy vizsgálóbizottságot hoztak létre, hogy kiderítsék, pontosan szoftveres malőr, vagy éppen alapvető hardveres hiba állhatott-e az incidens mögött.

Hiába próbáltak katonai szakértők az autonóm gyilkos drónok ellen ágálni, az orosz, amerikai, brit és kínai hadsereg sorra veti be őket a hadszíntereken, arra viszont nem gondolnak, hogy ezek az AI által vezérelt eszközök nagyobb galibát okozhatnak, mint amekkora hasznot hajthatnak.