Öngyilkossági hajlamot válthat ki a fiatalokból a rendszeres kannabiszfogyasztás

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 11. - 17:07

A legújabb tanulmányból kiderült, hogy a marihuána fogyasztása és az öngyilkosság között szoros összefüggés van.

A korreláció akkor is megfigyelhető volt, amikor a kannabiszt használó fiatal felnőtteknél korábban nem jelentkezett egyetlen szorongással vagy depresszióval kapcsolatos tünetegyüttes sem – írta a CNN.

Kutatók már évek óta próbálják felhívni a figyelmet a könnyű drogok előidézte bántalmakra, és bár az utóbbi időben egyre több szakértő ellenezte ezeket a feltételezéseket, sajnos gyakran kiderül, hogy tévesen állították fel hipotéziseiket.

Habár most sem tudták kétséget kizáróan alátámasztani a marihuána öngyilkossági hajlamra való serkentését, az kiderült, hogy a fiatal fogyasztók esetében fennállhat a veszélye annak, hogy saját magukban kárt tesznek pusztán azért, mert a szorongást THC-tartalmú szerekkel fojtják el.

A tudósok egy 280 ezer 18 és 35 év közötti önkéntes részvételével elkészített adathalmazból dolgoztak, és rájöttek, hogy azok a fiatalok, akik az elmúlt egy évben átéltek mélydepressziós időszakot, jelentős mennyiségben szívtak marihuánás cigarettát.

Azt is bebizonyították, hogy a nőknél sokkal hamarabb állhat be a mentális zavar, mint a férfiaknál, arra viszont nem tudtak választ adni, ez miért játszódhatott le így, bár azon vannak, hogy megfejtsék a rejtélyes összefüggés mivoltját.

Mint ahogyan szinte az összes fejlett nyugati országban, úgy az Egyesült Államokban is az öngyilkosság áll az első helyen a fiatalok körében történt elhalálozások ranglistáján, ezen pedig csak úgy javíthatnának, ha felismernék azokat a tényezőket, amelyek előidézhetik ezt a súlyos, mentális problémát.

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, hívja a 116-123, vagy a 06 80 820 111-es ingyenes számot, ahol a krízishelyzetben lévőket segítők nyújthatnak támogatást önnek.