„Főnyeremény lenne, ha az omikron válna a dominánssá”

Fotó: EPA/Neil Hall
not image

Takács Petra

2021. december 7. - 21:36

A beutazási tilalmak ellenére egyre terjed a járvány omikron mutációja, optimista spekulációk szerint ez akár a vírus végét is jelenthetné.

A COVID-19 járvány vírusának omikron variánsa gyorsan dominánssá vált Gautengben, peremre szorítva ezzel a többi törzset. Bár az új változat fertőzőbb, csak enyhe tünetekkel jár, így egy magas rangú dél-afrikai orvos szerint „főnyeremény” lenne, ha kiszorítaná a többi mutációt – számolt be a Sputnik.

Jelenleg nem tudjuk, képes lesz-e a delta helyére lépni – nyilatkozta Dr. Angelique Coetzee, a Dél-Afrikai Orvosi Szövetség (SAMA) elnöke. – Ha így történik, az főnyeremény lenne, mivel jelenleg a legtöbb esetben csak enyhe tüneteket tapasztalunk.

A SAMA korábban közölte, az omikron változat a COVID-19 atipikus tünetekkel jár, mint például kaparó köhögés és izomfájdalom – ezek megfelelnek a közönséges megfázás és influenza jellemzőinek.

Arra figyelmeztet azonban, hogy a vírus terjedése az oltatlanok között további előre meg nem jósolható vírustörzsek kialakulásához vezethet. Ha az emberek nem veszik fel az oltást, valószínűleg új, ismeretlen mutációkkal kell számolnunk – mondta Dr. Coetzee.

Egyes politikai kommentátorok úgy vélik, hogy a versenyképesebb, de kevésbé virulens törzs vethet véget a járványnak – a lezárások és korlátozások alkalmazásával együtt. Az omikron változat már 6 kontinensen van jelen, dacára annak, hogy számos állam rendelt el beutazási tilalmat 10 dél-afrikai nemzetre.

A Nagy-Britanniában azonosított 336 megbetegedés közül egy sem végződött kórházban. A brit kormány az új változatra válaszul ismét elrendelte a kötelező maszkviselést az üzletekben és tömegközlekedési eszközökön, valamint felszólította lakosait a harmadik oltás felvételére.