Ezeket a gyógyszereket használjuk, ha elkaptuk az omikron-variánst

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 21. - 16:13

Rendkívül fertőzőképes az intenzíven terjedő omikron-mutáció, ami a napi esetszámokból is kitűnik, ám jó hír, hogy immunrendszerünk karbantartásával kiküszöbölhetőek a súlyosabb tünetek.

Rékasy Balázs és Várdi Katalin orvosok összegyűjtötték és Facebookon megosztották tanácsaikat, melyek alapján könnyedén átvészelhetjük a koronavírus-fertőzés szimptómáit.

Legfontosabb, hogy ha betegnek érezzük magunkat, maradjunk otthon és izoláljuk magunkat. Tartsunk otthon FFP2 maszkot, ha tehetjük, gyorstesztet és legyen tervünk arra, hogy ki szükség esetén ki tud segíteni nekünk. A vírus kimutatásához jó, ha tartunk otthon gyorstesztet, fejenként két darabot a velünk együtt lakók ellenőrzésére is pozitivitás esetén.

Ha a gyorsteszt pozitív, fotózzuk le a tesztet, és értesítsük a háziorvosunkat és a munkaadót. Negatív teszt esetén, ha tüneteink vannak, maradjunk otthon továbbra is és két nap múlva ismételjük meg a tesztet. Legyen otthon pár napra elegendő étel, ital, hogy ne betegen kelljen ezzel foglalkozni.

Tartsunk legalább kétheti adagot a rendszeresen szedett gyógyszereinkből, a vírusfertőzés kezeléséhez pedig szerezzünk be D3- és C-vitamint, magnéziumot, szelént, cinket, láz- és gyulladáscsökkentő gyógyszert..Lázmérő mindenképpen legyen otthon, és az oxigénszaturáció-mérő is hasznos lehet, amelyet szintén a gyógyszertárakban tudunk megvásárolni.

Érdemes szedni a vitaminokat: D3 vitaminból napi 4–10 ezer nemzetközi egységet (NE), C-vitaminból 1000 milligrammot, magnéziumból 300–400 milligrammot, szelénből 55 mikrogrammot, cinkből 10 milligrammot egy nap.