Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,40 Ft
Euró
393,86 Ft
Font
459,89 Ft
Bitcoin
62,385 $

Most épp olcsó kávéfőzőkkel verik át a magyarokat

Adathalászok állnak a háttérben, nem szabad bedőlni nekik!

Fotó: illusztráció | unsplash
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Ami néhány hónappal ezelőtt roller volt, az most kávégép. A recept ugyanaz, mint ahogyan az átverés célja is, mégis rengetegen beveszik, a legnagyobb közösségi oldal pedig továbbra is engedi ezeket a hirdetéseket.

A bejegyzés alatt több ezer kedvelés látható, valamint kommentek százai, melyeknél már eleve gyanús, hogy nincsenek közöttük gyanakvó hangvételű hozzászólások, csak és kizárólag dicsérő jellegűek. Soron kívül Eltiltást kapott a Ferencváros edzője, Sztankovics

A posztban egy fotó látható egy drága, százezrekbe kerülő kávégépről, amire nagyon gyatra megoldással van ráphotoshoppolva egy annál jóval olcsóbb ár – az igazi gazemberség azonban nem itt kezdődik.

A hozzászólások között ugyanis a kétkedő hangokra magyar álprofilokból válaszolnak, bátorítva a valódi felhasználókat, hogy az olcsó kávégépért cserébe adják meg az adataikat a posztból átvezető linken található űrlapon.

Ezek a profilok azonban mind-mind hamisak, általában magyar emberek képeit és neveit engedély nélkül felhasználva. Mint ahogy természetesen az sem igaz, hogy fillérekért ajándékozgatnak méregdrága kávéfőzőket. Kérdés, hogy a legnagyobb közösségi oldal és a magyar hatóságok miért nem lépnek az ügyben, hiszen ez már önmagában súlyos visszaélésnek tűnik.

Korlátozott lehetőségei persze a felhasználóknak is vannak, érdemes minden ilyen átverős posztot jelenteni, még akkor is, ha jön helyettük száz másik. A témáról egyébként itt írtunk korábban bővebben, sajnos sok változás azóta sincs, hiszen még mindig nagyon népszerűek a hasonló, adathalász posztok.

Soha nem volt még ilyen alacsony a regisztrált álláskeresők száma

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat közzétette legfrissebb adatait.