Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
62,175 $
Fotó: Twenty20

Ismét ordas kamu terjeng a facebook magyar bugyraiban

Szerző: Bense Róbert

Nem, nem osztogat kifutó elektromos rollereket a Xiaomi 700 forintért.

Bense Róbert

2022. június. 24 - 05:52

Egészen döbbenetes, de még mindig működik a naiv facebook-felhasználók átverése, és bár a mi piacunk elég aprócska, időről-időre azért feltűnik néhány gyanús, de egyébként meglepően jól felépített „akció”, amivel ezreket ejtenek át.

Most éppen a Xiaomi rollerek akciója van soron, és már az elején jelezném, hogy a márkának az égvilágon semmi köze nincs ehhez, egyszerűen valakik visszaélnek a nevükkel. A csel nagyon egyszerű: egy első ránézésre hiteles facebook-oldalon nyereményjátékot hirdetnek, melynek során 700 forintért a „miénk lehet” egy szuper roller. Soron kívül Donáth Anna Gyurcsány Ferencék plakátjairól: hányingerem van

A magyarázat, miszerint miért ilyen olcsó az amúgy alsó hangon is 120 ezres közlekedési eszköz, az az, hogy a Xiaomi így akarja kisöpörni a raktárát. Ez persze nem igaz, sosem volt az, és egy pillanatra sem szabad elhinni, bármilyen csábítónak is tűnik.

Sokan ugranak persze a csalira, a facebook pedig partner ebben, mert a több oldalon is felbukkanó poszt hirdetését nem törlik, minden gond nélkül engedélyezik, több ezer kedvelés érkezik rájuk, a legaggasztóbb pedig, hogy ezek – szintén zömében álprofilokból érkező – kedvelések, nem pedig röhögő emojik.

Pedig ha valahol, hát akkor itt lenne értelme nevetős vagy dühös reakciógombot nyomni, mert a lájkok számával ismét csak a bizalom növekszik az átverők felé. Ha mindez nem lenne elég, a kommenteknél is a lehető legaljasabb módon adják a lovat a hiszékeny emberek alá, kamuprofilok válaszolgatnak a „tényleg 700 forint a roller?” kérdésekre.

Teszik mindezt úgy, hogy random emberek képeit lelopják, a sajátjukként tünetik fel, és kedélyesen, tökéletes magyarsággal beszélgetnek el a hús-vér emberekkel, akik aztán azt hiszik, hogy igen, ha több profilból többen válaszolgatnak, akkor ez talán igaz lehet.

Véletlenszerűen kiválasztottam egy ilyen profilt, ami meglepően jól fel volt építve, régebbi posztokkal, a képeknél megjegyzésekkel, látszott, hogy időt fektettek bele. Valakinek ez nagyon megéri tehát. Még arra is vették a fáradságot, hogy a kibontott rollerről posztoljanak. Aztán persze az egyik, majd még féltucatnyi kép alá egy hölgy rengeteg felkiáltójel társaságában szólt hozzá: „ezek az én képeim, azonnal töröld le!!!!”.

Teljesen egyértelmű tehát, hogy álprofilokról van szó, mások nyilvánosan elérhető képeit töltik fel a sajátjukként, emberek képmásával élnek vissza, random neveket használnak. A facebook pedig látszólag nem igazán tesz semmit annak érdekében, hogy ezeket a visszaéléseket megszüntesse.

De a lényeg: mire is megy ki a játék? Nagyon egyszerű. Rákattintottam a hirdetésre – remélem nem fogom később megbánni, de a „nyomozásért” mindent –, ahol egy magyar nyelvű (ám nem .hu-s végződésű) oldalon találtam magam. Itt persze jöttek az átverés további, jól megkomponált részletei.

Először egy semmitmondó, rövid kérdőív, amit a hülye is ki tud tölteni, aztán a „nyereményjáték”, amiben – láss csodát – én is megnyertem a 700 forintos rollert. Hurrá! Aztán természetesen jött a lényeg: adatokat kérnek. Név, lakcím, telefonszám, e-mail cím. Így húzzák ki az emberekből az adatait. Így élnek vissza a nevével, ezért kapja a spam-eket a telefonjára, és ezért próbálkoznak a mai napig ezekkel, mert őrületes pénzeket érnek ezek az adatok, és még mindig több ezren veszik ezt be nap mint nap.

Te ne legyél köztük, nincs 700 forintos roller! Az ilyen és ehhez hasonló posztokat pedig akkor is jelentsétek, ha szélmalomharcnak tűnik az ellenük folytatott küzdelem!