Október elején áll bíróság elé az újbudai rendőrgyilkos

Fotó: Gyászoló kollégák Baumann Péter szolgálatteljesítés közben elhunyt rendőr fotóinál az újbudai rendőrkapitányságnál tartott megemlékezésen 2023. január 13-án. MTI/Lakatos Péter
Bűnügy
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mindezt Szabó József, a bíróság szóvivője erősítette meg nemrégiben.

Október 10-én, az előkészítő üléssel megkezdődik az újbudai rendőrgyilkosként ismert Sz. Szilárd pere a Fővárosi Törvényszéken – tudta meg a Mandiner Szabó Józseftől, a bíróság szóvivőjétől. A Központi Nyomozó Főügyészség (KnyF) júliusban közölte, hogy vádat emelt a férfi ellen, aki év elején egy késsel kioltotta az ellene intézkedni akaró Baumann Péter rendőrszázados életét.

Soron kívül Három kontinensen rendezik meg a 2030-as világbajnokság meccseit

Az ügyészség Sz. Szilárd ellen több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat, ugyanakkor a vádlott kóros elmeállapotára tekintettel a férfi kényszergyógykezelésének elrendelését indítványozta. Fürcht Pál főügyész a bejelentés kapcsán emlékeztetett, a férfi a rendőri intézkedés során egy 17 centiméter pengehosszúságú tőrrel mellkason szúrta Baumann Pétert, aki ennek következtében életét vesztette. Egy másik rendőrt a vállán, harmadik társukat pedig a combján szúrta meg a tettes.

Felidézték, a férfi egy újbudai társasházban lakott, amikor január 12-én este zajt hallott a felette lévő lakásból, így azt gondolta, hogy szomszédja bajban lehet, ezért dörömbölni kezdett az ajtón. A szomszéd nem nyitott ajtót, ezért a vádlott a nagyméretű betonbontó kalapácsával több ütéssel betörte az ajtó zárszerkezetét. A rendőrséget a lakók és maga az elkövető is értesítette, ám miután a járőrök kiérkeztek és közölték vele, hogy előállítják, a férfi rájuk támadt.

A dulakodás után elmenekült, és csak úgy sikerült végül ártalmatlanná tenni, hogy a rendőrök egy villamosmegállóban lábon lőtték, a rendőrségi vizsgálat szerint a rendőrök fegyverhasználata jogos volt. Mint megírtuk, az elkövetőt megállító egyenruhások pénzjutalomban, a helyszínre kiérkező mentősök pedig dicséretben részesültek.

De arról is beszámoltunk, hogy a férfit a gyilkosság után az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) szállították, ahol hónapokon keresztül vizsgálták elmeállapotát, majd a bíróság elrendelte az előzetes kényszergyógykezelését, ami már azt vetítette előre, hogy az elkövető nem beszámítható. A büntetőeljárást ennek ellenére le kell folytatni, és ha a bíróság szerint sem beszámítható, akkor elrendelik tényleges kényszergyógykezelését.