Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,69 Ft
Euró
393,73 Ft
Font
457,51 Ft
Bitcoin
66,506 $

Íme a túl sok mobilozás újabb mellékhatása, de van rá „gyógymód”

Újabb egészségügyi problémával hozták kapcsolatba az eltúlzott képernyőidőt.

Fotó: Unsplash
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

A túlzásba vitt mobilhasználat kapcsán sokaknak talán a mentális egészségügyi gondok széles skálája jut elsőként eszébe, ám fizikai problémákat is okozhat: például látásgondokat és nyakfájást, ezek a legismertebbek. Az USA Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH) azonban újabb felfedezést tett ezen a téren.

Ugyanis a kutatók közvetlen összefüggést találtak a túl sok mobilozás és a térdfájdalmak kialakulása között – írja az Origo a phonearena.com nyomán. A nemrég publikált kutatás szerint a mobiljuk kijelzőjét napi négy óránál többet nézők esetében jelentős mértékben nő a különféle izmokkal és ízületekkel kapcsolatos panaszok valószínűsége. Soron kívül Négy családi házat ürítettek ki egy világháborús robbanóeszköz miatt Gödöllőn

A specifikusan kiemelt térdfájás két oka, hogy egyrészt a telefonozásból fakadó testtartások egy része a nyak mellett a térdre is hosszan tartó és szokatlanul nagy nyomást tud helyzeni, másrészt a mozgás hiánya miatt nem történik meg az ízületek természetes „olajozása”, ami sérülésveszélyes – részletezik.

Egyúttal adódhat a kérdés, mit javasolnak a térdfájásos probléma kapcsán? A válasz igazán egyszerű, vissza kell venni a mobilozásból és jelentősen növelni a mozgás mennyiségét, másra tulajdonképp nincs is szükség. De korábban arról is beszámoltunk, hogy egy szakértő elmondta, miért nem jó ötlet az okostelefonunk nyomkodásával indítani a napot.

A kora reggeli görgetés és olvasgatás élvezetes dolog, ezért is kezdik sokan a napjukat a közösségi oldalakon – ez alól pedig a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg sem kivétel – ám egy neurobiológus szerint ez egyáltalán nem tesz jót az agyunknak. Ebben a cikkben fejtettük ki, mit tartott fontosnak kiemelni a szakértő.