Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
363,04 Ft
Euró
394,01 Ft
Font
467,77 Ft
Bitcoin
64,247 $

Nyolcévesnél fiatalabb gyerekek is kárt tesznek magukban a pandémia miatt

Mi sem bizonyíthatja jobban a koronavírus-járvány miatt érvénybe léptetett korlátozások és lezárások másodlagos hatását, mint a tény, hogy világszerte egyre több fiatalkorút érik mentális megpróbáltatások izoláció alatt.

...svg content...Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Bradford Királyi Kórházba napi szinten kerülnek be olyan gyerekek, akik önszántukból megkísérelték kioltani saját életüket, illetve akik gyógyszerrel vagy különböző kábítószerekkel adagolták túl magukat.

A BBC hírportálnak adott interjúban a klinikán dolgozó Dave Greenhorn pszichológus konzulens elmondta, a pandémia kitörése óta rengeteg tragikus történettel szembesültek, amelyeket azelőtt még gondolni sem mertek volna. Soron kívül Gyurcsány Ferenc: Fiatalok, ne vegyetek kábítószert

Greenhorn közölte, bár főként tinédzserek érkeztek nagy számban a kórházba, az elmúlt hónapokban egyre több, akár 8 évesnél fiatalabb páciensekkel is volt dolguk, akik szintén öngyilkosságot akartak elkövetni.

A mentális zavarokkal küzdő fiatalok legfőképpen alkohollal és drogokkal próbálták meg oldani a szorongásukat, egyesek pedig a nyitott ablakon kiugorva akartak megmenekülni a zárlattól és izolációtól.

„Az országos zárlat már egy éve tart, ez pedig rendkívüli módon megnehezíti a kamaszok nés fiatalkorúak életét, mivel nem láthatják barátaikat, továbbá azt kell végignézniük, ahogy szüleik otthonmaradásra kényszerülnek, és esetleg elveszítik az állásaikat” – mondta Greenhorn.

A szakember hozzátette, a gyerekek többségénél még nem fejlődött ki az emocionális nyelvezet, így nem tudják megbeszélni szüleikkel és hozzátartozóikkal sem a súlyos lelki gondjaikat, egyszerűen csak feszültséget és depressziót éreznek, amit nem tudnak levezetni és feloldani.

A pszichológus kiemelte, a fiataloknál gyakran fizikai tünetekkel, úgymint erős szívdobogásérzéssel, fejfájással és légszomjjal találkoznak, melyek mind-mind a pánikbetegség, a generalizált szorongás és a megnövekedett stressz klasszikus szimptómái.

Amennyiben úgy érzi, önnek is segítségre van szüksége, hívja a 116-123, vagy a 06 80 820 111-es ingyenes számot, ahol a krízishelyzetben lévőket segítők nyújthatnak támogatást önnek.

Jelentősen visszaesett a falusi szálláskiadók forgalma

A falusi szállásokkal foglalkozók árat emelni már nem nagyon tudnak, ehelyett a modern világ vívmányait próbálják minél inkább bevinni a helyeikre.