Nyolc perc alatt 0-ról 100 százalékra tölti mobilunkat a Xiaomi új hipertöltője

YouTube/Xiaomi
not image

Kulcsár Péter

2021. június 3. - 18:40

Eszméletlen teljesítmény leadására képes töltőfejet mutatott be a kínai gyártó, a Hypercharge névre keresztelt rendszerrel minimális idő alatt telepumpálhatjuk okostelefonunkat energiával.

A Xiaomi egy rövid timelapse-videóban demonstrálta, miként működik vadonatúj vezeték nélküli és vezetékes töltőjük, amivel forradalmasíthatják a jelenlegi piacot. A brutális, 200 és 120 wattos gyorstöltők szó szerint pillanatok alatt maximumra húzzák az aksit, alig nyolc perc leforgása alatt a teljesen lemerült okostelefon már 100 százalékot jelzett.

Természetesen maga a Xiaomi sem ajánlja, hogy optimalizáció nélkül használják a technológiát, a beépített szoftveres lassításnak köszönhetően ugyanis elkerülhető, hogy idejekorán tönkremenjen az akkumulátor, bár ezt kikapcsolva még akár ennél is sebesebb feltöltés érhető el.

Fontos megjegyezni, hogy a bemutató során használt Mi 11 Pro készülék 4 000 mAh kapacitású akkumulátorral rendelkezik, míg a kereskedelmi forgalomban lévő társa 5 000 mAh-ás egységet kapott, így a töltési idő utóbbinál valamivel hosszabb lehet.

Azt is hozzá kell tenni, hogy csupán egy laboratóriumi tesztről beszélünk, a lítiumion-akkumulátorok pedig köztudottan nem bírják hosszú távon a terhelést, és hamar elkopnak és veszítenek hatékonyságukból intenzív használat mellett.

Ilyen gyors töltést a mindennapokban sem nagyon lehetne alkalmazni, mivel extrém mennyiségű hő és feszültség keletkezne, ami akár robbanásveszélyt is okozhat, így minden bizonnyal még további jelentős finomhangolásokat kell végrehajtaniuk a kínai gyártó mérnökeinek a technológián.

Mindenesetre jó látni, hogy a Xiaomi előrelépést tervez gyorstöltők terén is, és ha sikerrel járnak, azzal valóban megreformálhatnák az egyébként pangó állóvízben üldögélő piacot, és végre izgalmassá válhat ismét a mobilgyártók harca.