Clouds
21 Budapest
Dollár
359,70 Ft
Euró
388,26 Ft
Font
433,54 Ft
Bitcoin
23,487 $

Nyáron sem biztos, hogy felállhat a padlóról a magyar turizmus

Budapest, 2020. augusztus 9. A vírus-világjárvány okozta több hónapos kényszerszünet után nagy befogadóképességű szállodahajó hozott ismét külhoni turistákat a Dunán a magyar fővárosba. Kikötője felé tartva elhalad a Budavári Palota előtti folyószakaszon. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint komoly kihívással nézhetnek szembe a szállodák és a vendéglátóhelyek újranyitáskor.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint komoly kihívással nézhetnek szembe a szállodák és a vendéglátóhelyek újranyitáskor.

Soron kívül Gyermekekre vadászó férfiak tartják rettegésben a szülőket az Egyesült Királyságban

Flesch Tamás az InfoRádiónak adott interjújában arról beszélt, miután tavaly november óta teljes a zárlat, kizárólag üzleti ügyben utazókat és oktatásra érkező vendégeket fogadhatnak.

Mindezekből kifolyólag 90-95 százalékos visszaesés történt a piacon, beleértve 2021 első három hónapját is, így százmilliárd forintokban kell mérni a károkat a szállodaiparban, és akkor még nem esett szó a vendéglátóiparról, ahol felmérhetetlen a veszteség.

Flesch hozzátette, amíg a belföldi turizmus nyáron valamelyest élénkülhet, a budapesti hotelekben a külföldi vendégforgalom mérsékelt visszatérése leghamarabb ősszel esedékes.

A turisztikai szektorban foglalkoztatottak mintegy fele kényszerű pályaelhagyó lett 2020-ban, így a munkaerő pótlása jelentheti az egyik legnagyobb kihívást.

“A legnagyobb probléma, ami most foglalkoztatja a turisztikai szektorban az maradtakat, az az, hogy miként lesz elegendő munkaerő, és hogy milyen áron lesz. A 400 ezer emberből nagyjából 200 ezer nem dolgozik momentán az ágazatban, az újranyitáskor pedig majd fokozatosan kell visszavenni a dolgozókat” – magyarázta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

A Continental Group tulajdonosa közölte, fontosak lehetnek a dolgozók és vendégek biztonságérzetét támogató óvintézkedések, hiszen a szállodákban magas a fertőzésveszély, ugyanis a konyhától kezdve a recepciósokon át a szobalányokig napi szinten érintkezésben vannak a személyzettel a pihenni vágyók.

Flesch egyelőre nem tudta megmondani, mi lesz az oltásokkal, szerinte valamilyen előírás mindenképpen várható, bár pontos részletekre csak az elkövetkező hónapokban derülhet fény.