Eszméletlen növekedést ért el a koronavírus-járvány alatt az Nvidia

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. május 28. - 18:11

Miközben a globális chiphiány és a kriptobányászat következtében világszerte elfogytak a grafikus kártyák, addig a piacvezető Nvidiánál brutális mértékű vagyongyarapodást könyvelhettek el.

Az amerikai chipgyártó árbevétele a tavalyi első negyedévhez képest 3,1 milliárd euróról 5,7 milliárd euróra emelkedett, ami mintegy 84 százalékos növekedésként értékelhető – olvasható a Fox Business elemzésében.

A videójáték-ipari szektorban az első negyedévben a profit rekordot jelentő 2,76 milliárd amerikai dollárig kúszott, ami 106 százalékkal többnek bizonyult az előző évi adatokhoz viszonyítva.

A második legnagyobb bevételtermelő szegmensben, az adatközpont-szakágban az árbevétel 2,1 milliárd dollárra rúgott, ami a 2020-as statisztikákkal szemben 79 százalékkal magasabb lett.

Korántsem számít meglepetésnek, hogy a rekordbevétel fő mozgatórugói a laptopokhoz és PC-khez köthető videókártyák voltak, és a virtuális fizetőeszközök kitermelése iránti megnövekedett kereslet is elősegítette az eredmények alakulását.

Jensen Huang vezérigazgató elmondta, a globális chiphiány okozta kihívások ellenére a cég kulcsfontosságú üzletágai továbbra is növekedik fognak, ugyanis a játékosok a nagy teljesítményű GPU-kat vásárolják, valamint a mesterséges intelligencia használata iránti igény is egyre nagyobb.

Az Nvidia korábban bejelentette, hogy korlátozni fogják a legújabb, 30-as szériás grafikus vezérlőket annak érdekében, hogy valóban gamerekhez jussanak el a komponensek. Szakértők szerint az óriási hiány akár éveken keresztül is eltarthat, leghamarabb csupán 2022 végén állhat helyre a rend a piacon.