Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,22 Ft
Euró
389,73 Ft
Font
455,51 Ft
Bitcoin
51,245 $

Ők lehetnek Novák Katalin lehetséges utódai köztársasági elnökként

Úgy tűnik, a kormány nem szeretné a véletlenre bízni a választást, hiszen eddig három általuk jelölt elnökből kettő megbukott.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Belpolitika

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint ismert, a kegyelmi botrányba keveredő Novák Katalin szombaton mondott le hivataláról, majd Varga Judit is bejelentette távozását a közéletből. De létrejött egy kezdeményezés is, amellyel megmentenék Novák Katalint, erről ebben a cikkben írtunk bővebben. Ám mint kiderült, már csütörtök óta telefonos közvéleménykutatást végeznek, s az Index információi szerint hétfőtől személyes megkeresésen alapuló, nagy mintás kutatás kezdődik a jövendő köztársasági elnök személyéről. A lap úgy tudja, Orbán Viktor ezúttal nem gondolkodik női köztársasági elnökben, s egy neve elhallgatását kérő forrás azt mondta: „Az új elnök nem baj, ha kicsit szürke és kissé savanyú, de legyen támadhatatlan. Áder János nem volt showman, mégis két ciklust végigvitt”.

A közvéleménykutatásra visszatérve a lap azt írja, múlt hét óta több potenciális személy népszerűségi és ismertségi indexét kezdték el telefonos lekérdezésekkel mérni, s úgy hírlik, hogy a kérdőíven Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, valamint Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora neve szerepel. A lehetséges jelöltek között van az első Orbán-kabinet Miniszterelnökségét vezető miniszterének, Stumpf Istvánnak a neve is, aki 2019-ig alkotmánybíróként tevékenykedett, valamint Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter, aki jelenleg a Fidesz EP-képviselője. Soron kívül Fontos változás a nyugdíjaknál – egy új lehetőség is megnyílt

Az Index kormányközeli forrásokra hivatkozva megjegyzi, Szalay-Bobrovniczky Kristóf személyisége, alkata és eddigi közéleti tevékenysége alapján alkalmas lehetne államfői szerepkör betöltésére. Illetve mellette szólhat az is, hogy a „veszélyek korát éljük”, a szomszédban az orosz-ukrán háború dúl, azaz a védelmi miniszter jól illeszkedhet a képbe, míg az ellene szól, hogy ő az üzleti világból érkezett, vagyis a múltjának lehetnek olyan fejezetei, amelyek miatt később támadhatják őt. Navracsics Tibor pedig Novák Katalinhoz hasonlóan egy européer, a brüsszeli világban otthonosan mozgó politikus, akinek nem voltak botrányai, könnyen el tudja fogadtatni magát környezetével, a kormányon belül egy konstruktív hang.

Ellene szól, hogy magánélete nem biztos, hogy kibírná a tűzpróbát. Ráadásul a kormányzatnak is szüksége van rá a Brüsszellel folyó jogi és politikai vitában. Ám tudományos eredményei, habitusa és vezetői tapasztalata alapján Merkely Béla is alkalmas lehetne arra, hogy beköltözzön a Sándor-palotába, ugyanakkor az „internet nem felejt”, a tudósról készült bulivideók miatt később a gúnyolódók céltáblájává válhat. Továbbá szóba került Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke is, de ő határozottan hárított, mondván: nincsenek államfői ambíciói. Emellett az egykori alkotmánybíró, Stumpf István is alkalmas lenne a posztra.

Mint ismeretes, az ő mentorálásának köszönhetően nőtt ki több fideszes vezető politikus is, többek között Orbán Viktor, Szájer József vagy Deutsch Tamás. Ugyanakkor ellene szól, hogy előszeretettel fogalmaz meg ellenvéleményt. Trócsányi László neve pedig már korábban is előkerült potenciális államfőjelöltként, ám akkor más szerepet kapott a kabinettől. A harmadik Orbán-kormány (2014–2018) igazságügyi minisztere korábban nyolc évet töltött diplomáciai szolgálatban, emellett alkotmánybíró volt, 2019-ben európai parlamenti képviselőnek választották. A sort még folytathatnánk, de a lényeg az, hogy 2021 augusztusában felmerült, hogy ő válthatja 2022-ben Áder Jánost a köztársasági elnöki tisztségben, a Fidesz végül Novák Katalint jelölte.

A lap hozzáteszi, a Fidesz tagságát megzavarta Novák Katalin ügye, illetve lemondásának körülményei is. Több vidéki fideszes vezető nyilatkozott az Indexnek, hogy nagyon várják a február 17-i évértékelőt, valamint a 21-i kihelyezett frakcióülést. „Csak remélni tudjuk, hogy Orbán Viktor magyarázatot fog adni arra, hogy miért bukott meg a Fidesz két jól felépített és népszerű női politikusa gyakorlatilag néhány nap alatt” – fogalmazott egy vidéki képviselő, aki már negyedik képviselői ciklusát tapossa. Mint mondta: remélik, hogy a kormányfő mihamarabb megnevezi az új államfő-jelöltet, valamint – a lemondott Varga Judit helyett – az EP-lista vezetőjét is. Mint azt már megírtuk, az elnöki tisztséget ideiglenesen a házelnök, jelen esetben Kövér László veszi át, március végére pedig új államfője lehet Magyarországnak.

Megszólalt a Ferencváros edzője az Újpest történelmi kiütése után

A Ferencváros edzője, Dejan Sztankovics érthető módon nem panaszkodott arra, hogy nem lett 6-0 a vége az Újpest ellen.

Cristiano Ronaldo egy zseni, megint gólt lőtt (videó)

Cristiano Ronaldo úgy gyártja a gólokat, mintha kötelező lenne, megint betalált a szaúdi bajnokságban, ami sokat ért.