Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,896 $

Kövér László veszi át Novák Katalin feladatait, márciusban lép hivatalba az új elnök

Nem ez az első alkalom, hogy a házelnök gyakorolja el a lemondó köztársasági elnök hatáskörét.

Budapest, 2023. november 16. Kövér László, az Országgyûlés elnöke beszédet mond, mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b) és Novák Katalin köztársasági elnök (b2) a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) és a Diaszpóra Tanács tagjai tiszteletére adott fogadáson az Országház Vadásztermében 2023. november 16-án. MTI/Máthé Zoltán
Belpolitika

Bense Róbert

Szerkesztő

Novák Katalin szombati lemondását követően az Országgyűlés még tizenöt napon belül kérheti arra a köztársasági elnököt, hogy vonja vissza döntését. Amennyiben azonban az államfő írásbeli nyilatkozatában is kitart elhatározása mellett, úgy az Országgyűlés elnöke, azaz Kövér László veszi át a köztársasági elnöki feladatokat és hatásköröket.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy a február 26-án kezdődő tavaszi ülésszak előtt összehívnak-e egy rendkívüli parlamenti gyűlést, azonban az új köztársasági elnököt Novák Katalin megbízatásának hivatalos megszűnését követő harminc napon belül kell megválasztania az Országgyűlésnek. A választást a házelnök tűzi ki, az új elnök pedig az eredményt követő nyolcadik napon lép hivatalába – írja a Telex. Soron kívül Donáth Anna Gyurcsány Ferencék plakátjairól: hányingerem van

Kövér László 2012-ben már megtapasztalhatta a köztársasági elnök lemondásával járó kötelességeket, Schmitt Pál plágiumbotrányát követően ugyanis több mint egy hónapig gyakorolta az elnöki jogköröket. Schmitt utódja, Áder János 2012 és 2022 között töltötte be a tisztséget, őt követte Novák Katalin.

Az Alaptörvény meghatározása alapján köztársasági elnöknek választhatnak bármely 35 év fölötti magyar állampolgárt, akit a képviselők legalább egyötödének kell ajánlania. A törvény azt is előírja, hogy Novák Katalint a lemondását követően is megilleti a köztársasági elnök megszólítás, valamint az államfői fizetés is – ez napjainkban bruttó 4,5 millió forint.

Habár Novák Katalin mind a Sándor-palotát, mind pedig az elnöki rezidenciát köteles elhagyni, az Országgyűlési hivatal feladata, hogy lakhatást és személyzetet biztosítson számára, emellett az ezzel kapcsolatos fenntartási költségeket is az állam állja. Továbbá háromfős titkárság, ingyenes egészségügyi ellátás, valamint személyes autóhasználat is megilleti a volt államfőt.

Szoboszlai visszatért, a 99. percben nyert a Liverpool

Szoboszlai Dominik visszatért a Liverpoolnál a sérülését követően, de egy több mint nehéz meccsen vannak túl a Nottingham Forest ellen az angol bajnokságban.

Donáth Anna Gyurcsány Ferencék plakátjairól: hányingerem van

A Demokratikus Koalíció „Isten? Haza? Pedofília!” felirattal és Orbán Viktor arcképével indított plakátkampányt, amelyről a Momentum elnöke is elmondta a véleményét.