Legalább 50 ember elkapta az omikron-variánst egy céges bulin

Fotó: EPA/Chamila Karunarathne
not image

Nagy Noel

2021. december 3. - 11:43

Sok a kérdőjel az omikron-variáns körül, egyelőre azonban úgy tűnik, hogy nem fog elindítani súlyosabb járványhullámot, mint a delta.

Ennek ellenére az omikron terjed szerte a világban és az AP hírügynökség beszámolója szerint már megvan az első példa arra is, hogy egy szuperterjesztő esemény okozója is lehet a korábbi vírustörzsekhez hasonlóan.

Norvégiában ugyanis legalább 50 ember fertőződött meg az omikron-variánssal egy céges összejövetel során. Az egészségügyi hatóságok elmondása szerint a fertőzöttek elsősorban Oslóban és környékén élnek, a szuperterjesztő eseményt is a norvég főváros egyik éttermében tartották.

A hatóságok közölték, hogy további fertőzésekre számítanak, ugyanis még csak most tudták megkezdeni a kontaktkutatást, melynek során az összes lehetséges terjedési útvonalat feltárják. Ami szintén biztos, hogy ezt már az omikron-variáns okozta, nem az eddig domináns delta.

Időközben pedig egyre több helyen bukkan fel a Dél-Afrikában azonosított mutáció, újonnan az Egyesült Államok, Szingapúr, India és Görögország is jelentett omikronos esetet azt követően, hogy több európai országban is felfedezték.

Nem sok mindent tudunk egyelőre a legújabb vírusvariánsról, az viszont mindenképpen aggasztó, hogy több mint 30 helyen mutálódott csak a tüskefehérje, amelyet a jelenleg alkalmazott koronavírus-vakcinák céloznak.

Egyelőre arról is ellentétes információk vannak, hogy súlyosabb betegséget tud-e okozni az új variáns, a dél-afrikai járványügy szerint eddig csak enyhe tüneteket produkáltak mind az oltottak, mind az oltatlanok.

Fontos azonban kiemelni, hogy Afrikában általánosságban sokkal fiatalabb a lakosság, mint Európában vagy Észak-Amerikában, így náluk jóval alacsonyabb a veszélye annak, hogy súlyos betegség alakul ki.

A ragályozóképessége tekintetében egyelőre az látszik, hogy mintha még a delta variánsnál is gyorsabban terjedne, azonban további vizsgálatok szükségesek ennek megerősítésére – ezen dolgoznak most a WHO és az egyes államok szakértői is.