Clouds
21 Budapest
Dollár
368,04 Ft
Euró
394,67 Ft
Font
442,44 Ft
Bitcoin
22,978 $

Nógrádi György: nem kifelé megyünk a háborúból, ugyanis „a válság eszkalálódik”

Fotó: Ukrán katona egy lövészárokban a kelet-ukrajnai Donyecki területen lévő Marjinka település közelében húzódó frontvonalnál 2022. december 23-án. MTI/AP/Libkos
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Állítása szerint Európa nem tudja befolyásolni a konfliktus menetét, Franciaország pedig hiába próbál közvetíteni, nem globális játékos.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel beszélgettek a Hit Rádióban, amelynek során Király Tamás Orosz-ukrán háború a színfalak mögött című könyvét mutatták be, emellett szó esett a szankciós politikáról és a titkosszolgálatok szerepéről is.

Soron kívül Török-szíriai földrengés: két-három évig is tarthatnak az utórengések

A szakértő egy német tábornokra hivatkozva elmondta, hogy „egy atomhatalom ellen nem lehet háborút viselni”, emellett biztosra vette, hogy nem kifelé megyünk a konfliktusból, ugyanis „a válság eszkalálódik”.

Állítása szerint Európa nem tudja befolyásolni a háború menetét, Franciaország pedig hiába próbál közvetíteni, nem globális játékos, illetve „hiába jön ki új nemzetiségi törvény Ukrajnában, ugyanúgy elnyomják a magyarokat, mint eddig”, s erről Európa nem hajlandó tárgyalni.

Jön az USA-Kína konfliktus

Király Tamás úgy véli, mi mindig Európa és az Egyesült Államok szempontjából nézzük a konfliktust, miközben az emberek többsége máshol él, így nekik teljesen mások a szempontjaik, s ez azt jelenti, hogy egy másik valóság felé haladunk.

Elmondása alapján „vissza kellene vennünk az arcunkból”, és reálpolitikával foglalkozni az enyhülésért, mint Kissinger idejében, majd Nógrádi György az USA-Kína konfliktusról is beszélt – derül ki a Mandiner beszámolójából.

Ennek kapcsán arra utalt, Kínának az a legnagyobb dilemmája, hogy mit foglaljon el: Szibériát vagy Tajvant, s ha ez utóbbi mellett dönt, akkor csak 70 vagy 200 év múlva derül ki, hogy előtte egyeztettek Amerikával.