Ez az oka, hogy nem Karikó Katalin kapta a Nobel-díjat

Fotó: MTI/Cseke Csilla
not image

Borbély Fanni

2021. október 10. - 10:09

A Nobel-díj bennfentesei és megfigyelői szerint az időzítés és a politika miatt a vakcinatechnológia valószínűtlen győztes volt – de a tudomány legrangosabb díja már nincs messze.

A győztes pedig … nem a koronavírus elleni vakcina. A magasztos remények ellenére, hogy az egyik Nobel-bizottság elismeri a több milliárd embernek beadott és számtalan életet megmentő oltóanyagokkal kapcsolatos kutatásokat, az idei tudományos Nobel-díjakat ehelyett olyan alapvető fejlesztések kapták, amelyek már évek óta esélyesek voltak a győzelemre.

Néhány tudós érthető módon meglepetését és csalódottságát fejezte ki a COVID-19 vakcinák, különösen a Karikó Katalin és csapata által kifejlesztett hírvivő RNS-technológiával készített vakcinák mellőzése miatt, amelyek a vakcinák új osztályát indították el.

“A Nobel-díjasok tehettek volna valamit az idei díjjal, hogy közvetlenül segítsék a globális egészségügyi erőfeszítéseket egy 100 éves világjárvány idején. De úgy döntöttek, hogy nem teszik. Ez teljes hanyagság. Ez egy tarthatatlan döntés, amely életekbe fog kerülni” – írta Alekszej Merz, a seattle-i Washingtoni Egyetem sejtbiológusa október 5-én a Twitteren, miután az érzékszervek mögött álló mechanizmusok kutatása elnyerte az idei orvosi vagy fiziológiai díjat írja a Nature.

A Nobel-díj bennfentesei és megfigyelői szerint azonban az időzítés, a technikai részletek és a politika miatt az idei díj esélytelen volt. A vakcinák hatása – és a mögöttes előrelépések – azonban azt jelzik, hogy nem kell sokáig várni arra, hogy a munka mögött álló kutatókat, így Karikó Katalint is felhívják Stockholmból.

“Az mRNS-vakcinák kifejlesztése csodálatos sikertörténet, amelynek óriási pozitív következményei vannak az emberiségre nézve. És mindannyian nagyon hálásak vagyunk a tudósoknak. Ez egy olyan felfedezés, amely jelöléseket fog kapni. De időre van szükségünk”

– mondta Göran Hansson, a díjazottakat kiválasztó stockholmi Svéd Királyi Tudományos Akadémia főtitkára.