Dollár
396,65 Ft
Euró
403,36 Ft
Font
477,81 Ft
Bitcoin
23,455 $

Karikó Katalin most lecsúszott róla, átadták a kémiai Nobel-díjat

Fotó: MTI/Cseke Csilla
not image

Borbély Fanni

2021. október 6. - 12:09

List és David MacMillan az aszimmetrikus organokatalízis fejlesztéséért kapta a kitüntetést.

Habár sokan azt gondolták, az orvosi után még a kémiai Nobel-díj esélyese lehet a magyar tudós, az mRNS technológia megalkotója, Karikó Katalin, a bizottság most másnak ítélte a díjat.

Benjamin List és David MacMillan tudósok kapták a 2021-es kémiai Nobel-díjat “az aszimmetrikus organokatalízis kifejlesztéséért” – közölte a díjat odaítélő testület szerdán. A felfedezés teljesen új szintre emelte a molekuláris építkezést, és hozzájárult ahhoz is, hogy a kémia zöldebbé váljon – közölte a Nobel-bizottság.

A több mint százéves díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia ítéli oda, és 10 millió svéd koronával jár. Tavaly a francia Emmanuelle Charpentier és az amerikai Jennifer Doudna kapta a díjat a CRISPR-Cas9 DNS-levágó “olló” néven ismert génszerkesztési technika kifejlesztéséért.

Charpentier és Doudna mindössze a hatodik és hetedik nő, aki megkapta a díjat. Bár a 2020-as díjat a világjárvány tombolása idején adták át, ez az első alkalom, hogy a teljes kiválasztási folyamat a Covid-19 árnyékában zajlott.

Kedden a japán származású amerikai Syukuro Manabe, a német Klaus Hasselmann és az olasz Giorgio Parisi kapta a fizikai Nobel-díjat olyan munkájáért, amely segít megérteni az összetett fizikai rendszereket, például a Föld változó éghajlatát.

Hétfőn David Julius és Ardem Patapoutian amerikai tudósok kapták az orvosi Nobel-díjat a hőmérséklet és az érintés receptoraival kapcsolatos felfedezéseikért. A Nobel-díj szezon csütörtökön az irodalmi és a békedíjjal folytatódik, majd október 11-én, hétfőn a közgazdasági díj zárja a sort.

A közgazdasági díjakat – a közgazdaságtan kivételével – Alfred Nobel (1833-96) svéd iparmágnás, a dinamit feltalálója adományozta.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.