Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,84 Ft
Euró
393,40 Ft
Font
467,66 Ft
Bitcoin
64,251 $

Nincs test, nincs bűncselekmény – tizenkétezer nőnek veszett nyoma tavaly Peruban

Szexrabszolga és emberkereskedelmi hálózat után nyomoznak a perui rendőrségen belül, miután két fiatal nő holttestére találtak rá egy tiszt családjának birtokán. Az országban csaknem 12 ezer nő tűnt el tavaly.

...svg content...Fotó: Aneta Lusina/Pexels
Külföld
Author image

Kornis Vivien

Szerkesztő

Judith Machaca 2020. november 28-án, éjjel 11-kor küldte el élete utolsó üzenetét a mobiltelefonjáról. Utoljára munkából haza vezető útján láttak Tacnában, Peru déli részén. Kétségbeesett édesapja másnap felkereste a rendőrséget, hogy bejelentést tegyen 20 éves lányának eltűnéséről, de hatóságok elhajtották: biztos csak a pasijával van, majd hazakerül. 

Machaca soha nem került haza. A rendőrség továbbra sem volt hajlandó foglalkozni a környezetmérnök hallgató eltűnésével, így elkeseredett családja tüntetéseket és villasztásokat rendezett az állomás előtt. Judith holttestére két hónappal később, arccal lefelé, a csuklóival a háta mögött találtak rá markológépek a 14 éves Noemi Escobar holttestével együtt egy rendőrtiszt szüleinek farmján lévő kútban, 80 méter mélyen – írja az El Comercio Soron kívül Kiderült, mely egyetemre volt a legnehezebb bekerülni

A két gyilkossággal a rendőrtiszt Santiago Pacot vádolják, akinek saját szülei temették be a kutat a holttestek elrejtésére. A férfival szemben az ügyészség 18 hónap bűnügyi őrizet elrendelését kérvényezte, de a bíróság végül 9 hónapra rendelte el fogvatartását. Ehhez képes egy helyi bíró rendőrtiszt szabadon bocsátása mellett döntött. Egy másik bíró felülírta a szabadon bocsátásról szóló döntést és elrendelte a férfi letartóztatását, de Santiago Paco ekkora már messze járt, és azóta sem került a hatóságok kezére.

A szökevény a rejtekhelyéről tett közzé egy videósorozatot az interneten, amelyekben nemcsak a két gyilkosságról tesz vallomást, hanem azt is elismeri, hogy részt vett a szexrabszolga-kereskedelem hálózat munkájában, melyet éppen az a rendőri egység végez, amely az emberkereskedelmi és eltűnési ügyekben nyomoz.

A tacnai rendőrfőnök, Gen Segundo Mejía múlt hónapban rendelte el a nyomozást, melynek eredményeképpen eddig egyetlen tisztet tartóztattak le, harmincat pedig más egységekbe helyeztek át a vizsgálatok idejére. Pacot azóta sem sikerült előkeríteniük. 

Machaha és Escobar halála csak kettő a Peruban eltűnt lányok és nők ügyei közül, melyek az emberi jogi aktivisták szerint krízishelyzetbe sodorták az országot. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) a lányok és nők ellen elkövetett erőszakos cselekmények számának Covid-19 lezárások alatti ugrásszerű növekedését árnyékpandémiának (shadow pandemic) nevezte

Peruban 2020-ban a hatóságok 138 nőgyilkosságról tettek jelentést, az eltűnt nők száma pedig összesen 5521 – kétharmaduk kis- vagy fiatalkorú. Eliana Revollar, Peru emberi jogi ombudsmanjának nőjogi vezetője elmondta: fogalmuk sincs, valójában hány ember “tűnt el”. Hozzátette: a 138 tavalyi nőgyilkosságból csak 34 személyt vettek nyilvántartásba eltűnt személyként. 

A The Guardian szerint még a hivatalos adatok is alábecsülik a valódi számokat: a Mujeres Desaparecidas, vagyis Eltűnt nők szervezet szerint 11.828 nőt és lányt jelentettek 2020-ban a rendőrségi adatok szerint – kétharmaduk 18 évnél fiatalabb. 2018 óta a csoport szerint összesen 41.445 nő és lány tűnt el a 33 milliós lélekszámú Peruban. 

Ez az ügy megmutatja, hogy nőként még a hatóságoktól sem vagy biztonságban. Amikor egy eltűnést jelentesz, soha nem tudhatom, hogy éppen nem egy emberkereskedőnek teszel bejelentést

– mondta el Katherine Soto, a Mujeres Desaparecidas alapítója Machaha halálának körülményeivel kapcsolatban. 

Peru Igazságügyi és Nőjogi Minisztériumainak közös jelentése szerint 2020 májusa és októbere között összesen 23 ezer bejövő hívást és üzenetet fogadott a családon belüli erőszak bejelentésére és segítségkérésre felállított forródrót – ez a kétszerese a tavalyi számnak.

Az ombusdsman szerint átlagosan napi több mint öt nőt és lányt jelentenek be eltűnt személyként Peruban, de a rendőrség nem hajlandó nyomozásokat indítani.

Nincs test, nincs bűncselekmény

– mondta el Soto. 

Revollar szerint hiába létezik a nők és lányok védelme érdekében létrehozott jogi környezet, ha nincs, aki érvényesítené, ezek csak üres szavak. 2020-ban csak két nőgyilkosságban hoztak ítéletet.

Szlovákia válaszlépésekkel fenyegette meg Ukrajnát az olajszállítás blokkolása miatt

A szlovák vezetés élesen bírálta Ukrajnát az orosz Lukoil olajszállításainak blokkolása miatt, válaszlépéseket helyezve kilátásba.

Gyengüléssel kezdte a napot a forint csütörtökön

Nem kezdte jól a napot a forint, ami összességében gyengült a főbb devizákkal szemben.