Dollár
420,75 Ft
Euró
419,76 Ft
Font
482,37 Ft
Bitcoin
20,298 $

Nigériai fegyveresek megtámadtak egy börtönt, majd a Boko Haram összes tagját kiszabadították

Ledõlt fal a kujei börtönben 2022. július 6-án, miután az elõzõ este a Boko Haram nigériai iszlamista terrorszervezet megrohamozta a fegyintézetet. Egy börtönõr életét vesztette, több mint 600 rab megszökött, de idõközben közel háromszázat már elfogtak. MTI/AP/Chinedu Asadu
not image

Borbély Fanni

2022. július 9. - 11:49

A támadók egy csoportja bombákkal verekedte át magát az Abuja melletti Kuje börtön falán, kifejezetten azzal a céllal, hogy kiszabadítsák a Boko Haram fegyvereseit.

A nigériai belügyminisztérium közlése szerint fegyveresek támadták meg az Abuja melletti Kuje börtönt, az ott fogvatartott 900 elítélt közül pedig 600 elítéltet kiszabadítottak kedden késő este.

Soron kívül Gyurcsány Trianonról: A magyar nemzet egy részének halála

Az AFP információi szerint a fegyveresek robbanóanyaggal és fegyverekkel támadták meg az egyébként szigorúan őrzött börtönt, a támadás során pedig egy biztonsági tiszt életét vesztette, további három pedig megsérült.

A helyi tisztviselők legfrissebb jelentése szerint a szökött foglyok többségét azóta elfogták, s jelenleg is őrizetben vannak. Shuaib Belgore, a nigériai belügyminisztérium állandó titkára megosztotta, több szökött rab is feladta magát a rendőrségen, néhányukat pedig a rendőrök fogtak el és vettek őrizetbe.

Belgore elárulta, a hatóságok számára is egyértelmű, hogy a fegyveresek célzottan a Boko Haramhoz köthető elítéltek kiszabadításának céljából törtek be a börtönbe. Megosztotta, habár a hatóságok a támadás óta mintegy 300 szökött rabot fogott el, a Kuje börtönben a Boko Haram szélsőséges csoport 64 feltételezett tagját tartották fogva, s jelenleg mindannyian szökésben vannak.

A lázadók már több ehhez hasonló támadást is végrehajtottak a Nigéria északkeleti részén található börtönökben, ám ez volt az első alkalom, hogy a fővárosban intéztek támadást. A legújabb támadás komoly aggodalmat keltett az országban, főként azután, hogy pár nappal ezelőtt a fegyveresek merényletet kíséreltek meg Muhammadu Buhari elnök ellen, ám az elnöki konvoj elleni támadást sikeresen visszaverték a biztonsági erők.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.