Nigéria is saját koronavírus elleni oltóanyag fejlesztésén dolgozik

Angela Merkel német kancellár (b) és Muhammadu Buhari nigériai elnök sajtóértekezletet tart az abujai állami vendégházban 2018. augusztus 31-én. Merkel háromnapos afrikai körútja során látogatott Nigériába. (MTI/EPA/Felipe Trueba)
Afrika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Legalábbis Muhammadu Buhari elnök szerint, aki egy televíziós interjúban közölte, hogy az egyre növekvő esetszámok közepette Nigéria is saját vakcina kifejlesztésén dolgozik.

Nigéria oltási kampánya egyelőre nem hozott sikert, a kormány ezért úgy határozott, saját oltóanyagot fejleszt, eközben pedig vizsgálja a COVAX-rendszeren keresztül történő vakcinabeszerzést, ugyanis a cél a lakosság 70 százalékának beoltása.

Soron kívül Szoboszlai megint parádésan játszott a Liverpoolban (videó)

Miután a vakcinaadományok megérkeztek az országba, a kormány arra számított, hogy sikeres lesz az oltási kampány, a lakosság bizalmatlansága miatt azonban egyre sürgetett az idő, ugyanis az oltóanyagok szavatossági ideje véges. A hivatalos adatok szerint Nigéria több mint egymillió adag oltóanyagot volt kénytelen megsemmisíteni, miután kifejezetten csekély volt az oltási részvétel.

A CNN azt írja, Buhari az állami televízióban adott interjújában közölte, ennek okán megkezdték egy saját oltóanyag kifejlesztését, terveik szerint pedig 2-3 éven belül elkészülhet a nemzeti vakcinagyár, ehhez azonban temérdek pénzügyi forrásra lesz szüksége az országnak.

Egyelőre kérdéses, hogy honnan fognak előkeríteni elegendő pénzt ahhoz, hogy kivitelezhessék a saját vakcinaközpont létrehozását, így csütörtökön megkezdték a tárgyalásokat különböző finanszírozási partnerekkel, valamint nemzetközi partnerekkel is felveszik a kapcsolatot, hogy technológiai támogatáshoz jussanak.