Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
62,175 $

Nigéria: az ellenzéki pártok új választásokat követelnek

Miután a jelenlegi eredmények szerint ismételten a kormánypárt vette át a vezetést, az ellenzéki pártok közös sajtótájékoztató keretében követelték a választások új kiírását.

Fotó: MTI/AP/Sunday Alamba
Afrika

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNN jelentése szerint Nigéria fő ellenzéki pártjai új választásokat követelnek, ennek kapcsán pedig a fővárosban, Abujában tartottak is egy közös sajtótájékoztatót, melynek során leszögezték, „erősen manipuláltnak” találják a választási szerv által bejelentett jelenlegi eredményeket.

Közölték továbbá, hogy a továbbiakban nem vesznek részt a fővárosban, Abujában zajló összesítésekben, hozzátéve, hogy elvesztették bizalmukat a választási testület elnökében, Mahmood Jakububan. A Népi Demokrata Párt, a Munkáspárt és az Afrikai Demokratikus Kongresszus közösen követeli az új választások kiírását egy új választási bizottsági elnök felügyelete mellett. Soron kívül Donáth Anna Gyurcsány Ferencék plakátjairól: hányingerem van

Az ellenzéki pártok ezen túlmenően a nemzetközi közösséget is felszólították, hogy foglalkozzon az üggyel:

„Felszólítjuk a nemzetközi közösséget, hogy vegye tudomásul, a Nemzeti Választási Központban kihirdetett eredmények erősen manipuláltak, és nem tükrözik a nigériaiak 2023. február 25-i szavazáson kifejezett akaratát.”

Több független megfigyelő is arról számolt be, hogy „nem volt átlátható” a választás és messze elmaradt a várakozásoktól, hozzátéve, hogy a nigériai állampolgárok már korábban kifejezték azon akaratukat, miszerint le akarják váltani a jelenlegi kormányt.

Ceglédi Zoltán keményen nekiment Magyar Péternek a közösségi médiában

A politikai elemző szerint ő még akkor is „itt lesz”, amikor a jogászt „ejti” majd az ellenzéki nyilvánosság. Ezzel arra reagált, hogy Magyar – feltehetően – új ellenzéki párt megalapításába kezd.