Dollár
420,75 Ft
Euró
419,76 Ft
Font
482,37 Ft
Bitcoin
20,298 $

Hatalmas sikereket értek el a világ egyik legbrutálisabb terrorszervezete ellen

Fotó: Flickr
not image

Nagy Noel

2021. szeptember 14. - 10:25

Hatezer harcos letette a fegyvert, két vezetőt pedig sikerült letartóztatnia a nigériai hatóságoknak a Boko Haram terrorszervezet soraiból.

Az MTI beszámolója szerint ugyanis a nigériai hadsereg rajtaütött a Boko Haram rejtekhelyein, ahol sikerült két magas rangú terroristát elfogni. Ezen felül 14 tonnányi, főként robbanószerkezetek gyártásához szerzett műtrágyát is sikerült lefoglalniuk.

Soron kívül Rettentőn megdrágult a jogsiszerzés, egyre kevesebb a tanuló vezető

A rajtaütést a Nigéria északi részén található Borno államban tartotta a sereg, ahol már korábban is alakultak ki összecsapások. Azt lehet feltételezni a rengeteg műtrágya alapján, hogy a Boko Haram a belátható jövőben egy komoly terrortámadás-sorozatot tervezett indítani a civil lakossággla szemben.

A helyzet érdekessége, hogy a rajtaütés színhelyéül szolgáló rejtekhelyet egyébként korábban az Iszlám Állam Nyugat-Afrikai Tartománya (ISWAP) harcosai is használták, amely a Boko Haram szempontjából is rivális szerv.

Egy héten belül pedig ez már a második sikere a nigériai fegyveres erőknek, ugyanis mint a Reuters is arról beszámolt, Borno tartományban a Boko Haram közel 6000 harcosát sikerült térdre kényszeríteni, akik önként tették le a fegyvert.

Bernard Onyeuko, az ügyvivő védelmi minisztérium szóvivője akkor azt mondta, hogy a nigériai hadsereg az elmúlt idők során számos lázadóellenes hadműveletet hajtott végre, amely sokat segített a győzelemben.

A Boko Haram még 2009-ben indította a lázadást Nigéria északi részén, de ez nem maradt meg a határokon belül, hanem a Csád-tó környékéig is elment, így Csádban, Nigerben és Kamerunban is aktív a szervezet.

Abban a régióban az ISWAP és az Al-Kaidához tartozó helyi szervezetek is aktívak, a Száhel-övet a világ legerőszakosabb régiójává tették, amely különösen a Mali-Niger-Burkina Faso hármashatárnál, Tillaberi régióban nyilvánul meg.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.