A Newcastle tulajdonosához került Cristiano Ronaldo klubja

Oeiras, 2023. március 22. Cristiano Ronaldo, a portugál válogatott csapatkapitánya sajtóértekezleten vesz részt a Lisszabon közelében lévõ Oeirasban 2023. március 22-én. Portugália másnap Liechtenstein ellen játszik labdarúgó Európa-bajnoki selejtezõ mérkõzést a J csoportban. MTI/EPA-LUSA/Rodrigo Antunes
Sport

Bense Róbert

Szerkesztő

Sőt, az Al-Nasszr legnagyobb riválisa is.

A Newcastle United többségi tulajdonosa, a szaúd-arábiai állami befektetési alap tulajdonába került a szaúdi profi liga négy vezető klubja, köztük az Al-Nasszr, valamint a bajnok Al-Ittihad is.

Soron kívül Kiderült, ki az esztergomi robbantás TEK-es áldozata

Szaúd-Arábiában az úgynevezett „sportklubok beruházási és privatizációs projektjének” részeként a befektetési alap 75%-os részesedést szerzett az Al-Ittihadban, a regnáló ázsiai bajnok Al-Hilalban, az Al-Ahliban és az Al-Nasszrben, a fennmaradó 25%-ot a szaúdi sportminisztérium nonprofit alapítványokra ruházta át.

Korábban valamennyi szaúdi klub a sportminisztérium tulajdonában volt, ugyanakkor nem álltak az ellenőrzésük alatt. A mostani tulajdonosváltás megkönnyítheti a liga azon törekvéseit, hogy megcélozzák a topbajnokságok játékosait.

A klubok tervei alapján a következő hónapokban több tucat olyan labdarúgót akarnak óriási pénzekkel a szaúdi bajnokságba csábítani, akik Európa legrangosabb ligáiban játszanak hétről-hétre.

Mint az ESPN megírta, Európában nem megengedett, hogy egy bajnokságban több csapatnak is egyazon tulajdonosa legyen, az UEFA még a nemzetek között is különböző garanciákat kér, ilyen volt az RB Leipzig és a Red Bull Salzburg esetében is – így mindkét csapat részt vehetett a kontinens kupamegmérettetésein.