Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
360,41 Ft
Euró
392,62 Ft
Font
467,42 Ft
Bitcoin
57,428 $

Nemzeti Színház: Szász Júlia nem is reagált a sérelemdíjra vonatkozó ajánlatra

Közleményt adott ki a Nemzeti Színház, amelyben felsorolták, szerintük mennyi pénzt kapott a művésznő.

...svg content...Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Tovább folytatódik a Nemzeti Színházban történt balesetben megsérült egyik színész, Szász Júlia és a Nemzeti Színház közötti nyilvános üzengetés: ezúttal a Nemzeti Színház adott ki közleményt az Origo számára, amelyben felsorolták, szerintük mennyi pénzt kapott Szász Júlia – szúrta ki a Telex. Mint ismert, a művésznő korábban egy Facebook-bejegyzésben szedte össze tételesen, milyen kifizetések történtek számára, ezzel reagálva arra, hogy Vidnyánszky Attila színházigazgató egy interjúban egyebek mellett azt állította, hogy november óta fejenként több mint ötmillió forintot kapott a két megsebesült színész, a táppénzen felül, különböző jogcímeken. Továbbá Udvaros Dorottya Kossuth-díjas színművész egy interjú során kritizálta a színészek balesete után indult belső vizsgálat eredményét, „látszateseménynek” nevezve azt.

Majd hozzátette: a színház nem hajlandó elismerni, hogy munkahelyi baleset történt, amíg pedig ez nem történik meg, addig a biztosító sem fizet a sérült színészeknek. Az igazgató cáfolta Udvaros állításait, és hangsúlyozta, hogy nem tagadják az üzemi baleset tényét, ám nem ismerik el a színház kizárólagos felelősségét. Később Molnár Áron színész is reagált az ügyre, aki kijelentette, „Vidnyánszkynak mennie kell”, s úgy látja, a színházigazgató pártpolitikai csatateret kreált a magyar kulturális életből. A Nemzeti Színház a mostani közleményében kitér arra, amiről Szász is ír a posztjában, hogy a színésznő az alkalmazási formájánál választható EKHO-s adózásban részesül, aminek az a következménye, hogy „bizonyos esetekben hátrányos következményekkel járhat”. Soron kívül Már most megdőlt a napi hőrekord, 39°C-ot mértek baján

„Az EKHO alatt nincsenek adókedvezmények, járulékkedvezmények, (hivatalos kifejezéssel) nem tölthető az adóval az egészségpénztári számla és jellemzően a minimálbér az ellátási alap, így alacsony lesz a táppénz és a nyugdíj is” – írják. A Nemzeti Színház szerint a színésznővel és ügyvédjével 2024. március 14-én történt meg a személyes egyeztetés, ezen az általa benyújtott kárigény jogosságát elismerték, „a tárgyaláson általánosságban tett, az igénybejelentésre vonatkozó részletes észrevételeinket a megbeszélésünk értelmében 2024. március 18-án megküldtük a jogi képviselő részére. Az igény alátámasztása érdekében számlákat, szerződéseket kérünk be, valamint ezt követően Vidnyánszky Attila vezérigazgató döntésének megfelelően a Nemzeti Színház megtette a sérelemdíj megfizetésére vonatkozó ajánlatot, azonban eddig Szász Júlia részéről hivatalos válasz nem érkezett”.

A színház szerint Szász Júliának a baleset óta a színház, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a biztosító, illetve a szakszervezet is több alkalommal utalt esetenként több százezres nagyságrendű összegeket – részletezik a cikkben. „A Nemzeti Színház két alkalommal teljes havi fizetésnek megfelelő összeget teljesített, egy alkalommal ugyanilyen nagyságrendű kifizetést utalt a Kulturális és Innovációs Minisztérium – e három összeg közel kétmilliós Ft-os nagyságrendet tesz ki. A kiutalt üzemi baleseti táppénz összeg meghaladja a másfél millió Ft-ot. A fenti összegeken kívül a színházi szakszervezet három alkalommal utalt Szász Júlia számára több százezres nagyságrendben” – magyarázzák a közleményben.

A színház mindemellett arra is kitér: az általuk finanszírozott biztosítás terhére a biztosító utalt és utalni fog, ezek szerintük több százezres nagyságrendet jelentenek. „A Nemzeti Színház rendelkezik a színházi dolgozókat védő biztosítással, a biztosító már hónapokkal ezelőtt megtette azon ajánlatát, mely szerint milliós nagyságrendet meghaladó kárelőleget utal Szász Júlia részére, azonban az ajánlatra a mai napig nem érkezett válasz. (A másik megsérült színész, Horváth Lajos Ottó számára a szintén milliós nagyságrendű kárelőleg már átutalásra került)” – tették hozzá. Azzal folytatták, hogy a biztosító további kifizetésekre is hajlandó lenne, de ehhez szükségük van a számlákra, bizonylatokra, mert csak így tudnak kifizetéseket teljesíteni.

Karácsony Gergely kiakadt: „Miért mondanék le? Ez milyen kérdés, ne haragudjon”

Karácsony Gergely nem volt túl elégedett az egyik kérdéssel a Telexnek adott interjú alatt, miközben arról beszélt, polgárháború alakulhat ki egy országgyűlési választásból, ha olyasvalami történik, mint nemrég a budapesti választáson.