Nemcsak az élelmiszerek, hanem a nyersanyagok is jelentősen drágulhatnak

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.május.5 - 06:44

Bekövetkezhet egy új árupiaci szuperciklus kezdete, ami azt jelenti, hogy a nyersanyagárak tovább nőhetnek, és tartósan magasak maradhatnak.

Szemán Ákos, a Portfolio elemzője az InfoRádiónak adott interjújában elmondta, a sertéshús árának emelkedése mellett a kukorica és a repce ára szintúgy az egekbe szökhet.

“Sok fontos nyersanyag van, olaj- és földgázipari, mezőgazdasági és bányaipari termékek, és több közülük jócskán megdrágult. Ilyen például a faanyagé, amely már jelentkezett is az építőiparban, de a palládium és a platina is drágult, amelyekből az autók alkatrészei készülnek. Az etanol árfolyama is megemelkedett, ezt az üzemanyagokban adalékként használják, illetve oldószerként a vegyiparban. Jelentősen drágult az olaj is, az év eleje óta 30 százalékot, és ez már csak azért is fontos, mert az olaj az egyik legszélesebb körben használt nyersanyag.”

A folyamatok együtt állnak össze egy szuperciklussá, ami fogyasztói, felhasználói szempontból korántsem nevezhető kedvező jelenségnek.

“Maga a szuperciklus kicsit egzotikus kifejezés; igazából arról van szó, hogy a legtöbb árupiaci termék ára majdhogynem párhuzamosan emelkedik, szuperciklussá akkor válik a folyamat, ha tartós marad az emelkedés, akár több éves is.”

Szemán közölte, az első szuperciklus még az 1990-es évek végén kezdődött, és alapvetően az indította el, hogy Kínában és a fejlődő országokban berobbant a gazdaság. Ez az időszak egészen a 2008-as válságig tartott, onnantól kezdve csökkentek a nyersanyagárak, egészen mostanáig.

“A mostani áremelkedések mögött részben a koronavírus-járvány áll, egyszerre álltak le az ellátási láncok,például nem feltétlenül tudtak bányászni, csökkent a kitermelés. Azt, hogy már most benne vagyunk-e a szuperciklusban, még nehéz kijelenteni, általában ezt mindig visszafelé könnyű megmondani” – tette hozzá az elemző.