Kiderült, melyik gyümölcs esetében várható komoly drágulás

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.május.3 - 15:03

Az április eleji fagyok jelentős károkat okoztak a magyarországi gyümölcstermesztésben, ám mivel májusban még sok gyümölcsfaj virágzik, a gazdák még reménykednek.

Idén kajszibarackból és őszibarackból jóval kevesebbre számíthatunk majd nemcsak hazai, hanem európai szinten is – derült ki az Index hírportál riportjából.

A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, Apáti Ferenc elmondta, a többi gyümölcs esetében még van remény egy közepes normális termésre, kiegyensúlyozott piaci viszonyokkal és árakkal, de ezt csak május közepe után, a fagyvédelmes időszak elmúltával lehet kijelenteni, mert addig még bármikor jöhetnek újabb éjszakai fagyok, melyek néhány óra leforgása alatt teljesen átírhatják az idei gyümölcspiacot.

A kedvezőtlen időjárás a szamócatermést is visszavetette, azonban ott még van remény, hiszen mindössze két-három hetes csúszásokra kell számítani, így végül normális szezon várható 2021-ben.

A cseresznye virágzása nemrég kezdődött meg, azt viszont nem lehet megjósolni, pontosan milyen termés lesz, az viszont már biztos, hogy a burgonyánál is magasabb árakra kell majd számítani.

“Szinte egész áprilisban több alkalommal is elfagyott a termés, ami nemcsak Magyarországot érinti, hanem a szomszédos országokat is. A korai burgonya is megsínylette a fagyokat, a megszokottnál minimum két-három héttel később lesz szabadföldi újburgonya, ami azt fogja eredményezni, hogy a fóliás burgonyák után május végén hiányra lehet számítani, ez pedig ismét az árak emelkedését hozza majd” – tette hozzá Apáti.

A szakember közölte, ne ijedjünk meg, ha tíz-harminc százalékos áremelkedésekkel találkozunk a helyi üzletekben és a piacokon, hiszen mindez a fagykárok és a gyenge termés következménye.