Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,82 Ft
Euró
392,02 Ft
Font
466,76 Ft
Bitcoin
58,008 $

Négylábú barátainkra is veszélyes lehet a koronavírus új variánsa

Elképzelhető, hogy a koronavírus új variánsa szívproblémákat okozhat négylábú barátainknál, a kutyáknál és macskáknál, figyelmeztettek a Buckinghamshire-i Állatkórház specialistái.

...svg content...Fotó: Krista Mangulsone/Unsplash
Külföld
Author image

Kornis Vivien

Szerkesztő

Nem szeretnénk szükségtelenül pánikot kelteni, különösen, mert úgy gondoljuk, hogy az emberek adják át a fertőzést a háziállatonak és nem fordítva – de nem vagyunk benne teljesen biztosak. Mindenesetre az állatorvosok megkezdik a tesztek elvégzését, ha felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja

– mondta el Luca Ferasin, a Ralph Veterinary Referral Centre kardiológus munkatársa és a kutatás vezetője a The Guardian összefoglalója szerint. Soron kívül Már most megdőlt a napi hőrekord, 39°C-ot mértek baján

A nagyobb fertőzőképességgel rendelkező, először az Egyesült Királyságban azonosított, a köznyelvben brit variánsként elterjedt B.1.1.7 hamar a legdominánsabb koronavírust-törzzsé vált a szigetországban, jelenleg a fertőzések csaknem 95 százalékáért felel és világszerte legalább 85 országban regisztrálták a jelenlétét.

Bár a világjárvány kirobbanása óta több kutyánál és macskánál azonosították a fertőzést, a megbetegedés tünetei viszonylag könnyűek voltak, köhögéssel, tüsszögéssel, kötőhártya-gyulladással és váladékozó orral megúszták a négylábú társak. Buckinghamshire-ben azonban a brit variánssal való megfertőződést és megbetegedést diagnosztizálták a szakértők több háziállatnál. 

Ferasin és csapata arra hívta fel állatorvos kollégáik figyelmét, hogy fontos lehet a szívelégtelenségben szenvedő háziállatok Covid-19 tesztelése, különösen azon pácienseknél, akiknek gazdái is megfertőződtek a közelmúltban. A kutatók abban bíznak, hogy a tesztek elvégzésével világosabbá válik, hogyan hat az új variáns a kutyákra és a macskákra.

December és február között Ferasin és munkatársai észrevették, hogy megemelkedett a szívizomgyulladással kórházba kerülő kisállatok száma. Nem regisztráltak óriási mennyiségű esetet, összesen 18 kutya és macska került így az ápolásuk alá, ez azonban tízszer több, mint az év hasonló időszakában általában. Az állatokon megjelenő tünetek között jelen volt a letargia, étvágytalanság, légzési nehézségek, szívritmuszavar és ájulásos epizódok. 

Az esetszámok növekedése szoros együtt mozgott a B.1.1.7 okozta emberi Covid-19 fertőzések emelkedésével, és a legtöbb állatnál a gazdák szintén tapasztaltak koronavírusos tüneteket vagy 3-6 héttel azelőtt, hogy négylábú társaik megbetegedtek, pozitív tesztet produkáltak. Ferasin vér és nyálkahártya mintákat végzett a pácienseken, melyeken koronavírus és antitest-teszteket végzett, melyek több állatnál pozitív eredménnyel végződtek. 

Szokjunk hozzá a meleghez, mert ennél csak rosszabb lesz - közölte a Klímapolitikai Intézet

Az MCC Klímapolitikai Intézet elemzése szerint a globális felmelegedés következtében a mostani hőhullámok a jövőben akár enyhének is minősülhetnek.