Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,37 Ft
Euró
387,11 Ft
Font
455,19 Ft
Bitcoin
67,538 $

Fény derülhetett a Naprendszer jégóriásainak rejtélyes kialakulására

A Neptunusz és az Uránusz is tart még bőven meglepetéseket a csillagászok számára, sokkal összetettebb bolygók, mint eddig hitték.

...svg content...Fotó: unsplash
Világűr

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Nem véletlenül hívják őket jégóriásoknak, ugyanis mind a Neptunusz, mind pedig az Uránusz bővelkedik fagyott vízben, mennyisége a földi óceánok akár ötvenezerszerese lehet. A legújabb megfigyelések, illetve a korábbi szondák adatai alapján azonban ennél jóval bonyolultabb az összetételük.

Egy új tanulmány szerint ugyanis jelentős mennyiségű metánjég is található az óriásbolygókon, a fagyott világ azonban további elemekben, így oxigénben és hidrogénben is gazdag lehet – ezek kapcsán viszont a mai napig sok a kérdőjel. Soron kívül Több mint 5,5 millió alkalommal töltöttek le pénzlopó appokat a Play Áruházból

Hogy többet tudjanak meg arról, pontosan miből áll az Uránusz és a Neptunusz, a csillagászok olyan modelleket dolgoztak ki, melyeket a már rendelkezésre álló adatokból építettek fel. Ezen modellek alapján a tudósok feltették azt a kérdést is, hogy miként alakulhattak ki a jégóriások, a kulcs pedig egyértelműen a metán jelenléte lehetett.

Elméletük szerint a jégrétegük akkor keletkezhetett, amikor a még alakuló bolygókban lévő hidrogén – a földinél több milliószor nagyobb nyomás mellett – kémiai reakcióba lépett a bolygóközi anyagokban lévő szénnel – írja a Live Science.

Az összetételükkel kapcsolatos rejtélyek megoldása egyben a keletkezésük körülményeire is választ adhatnak, a pontosabb adatokhoz azonban elkerülhetetlen a bolygókat részletesen feltérképező missziók indítása.

Nincsenek megszűrve a kérdések Orbán Viktor sajtótájékoztatóin

Kovács Zoltán tisztázta, szó sincs arról, hogy meg lennének szűrve a kérdések Orbán Viktor sajtótájékoztatóin.

Helyreállt az 1-es villamos közlekedése

Újra teljes vonalon jár a 1-es villamos, miután az óbudai tűzoltók megoldották a kérdést a Vörösvári úton.