Clouds
21 Budapest
Dollár
357,31 Ft
Euró
384,48 Ft
Font
437,06 Ft
Bitcoin
27,693 $

Nagyon berágott az Egyesült Arab Emírségek, miután az izraeli miniszterelnök felhasználta őket a választási kampányában

Illusztráció/MTI/EPA
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Felfüggesztette az Egyesült Arab Emírségek az áprilisban esedékes találkozóját Izraellel, miután nagyon felhúzta őket, hogy Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök felhasználta az egyik uralkodó nevét a választási kampányában.

Az Abu-Dzabiba megszervezett találkozón Netanyahu, egy amerikai kormánytag és azon arab államok vezetői vettek volna részt, amelyeknek sikerült normalizálni a kapcsolatot Izraellel – írja a Haaretz. Az izraeli napilap információi szerint azonban ennek a találkozónak momentán lőttek, mert Sejk Mohammed bin Zayed Al Nahyan, Abu-Dzabi koronahercege nagyon berágott Netanyahura.

Soron kívül Saját otthonukban fojtottak meg egy anyát és két kisfiát

Az izraeli miniszterelnök ugyanis a választási kampánya során gyakran hozakodott elő azzal, hogy sikerült normalizálnia a kapcsolatokat az arab államokkal – mintegy magára terelve az érdemes. Bin Zayednek állítólag az sem tetszett, hogy Netanyahu többször kijelentette nyilvánosan, hogy a koronaherceg biztosította egy azonnali 10 milliárd dollár értékű befektetésről.

A koronaherceget azért is akasztotta ki ennyire az eset, mert az Egyesült Arab Emírségek egyszerűen nem akar részt venni Netanyahu választási kampányában, ezért egy személyes találkozó elhalasztását is kérték az izraeli választások utánra. Anwar Gargash, az Emírségek korábbi külügyminisztere Twitteren foglalta össze az ország álláspontját:

„Az Egyesült Arab Emírségek szemszögéből a megállapodás arra terjed ki, hogy békét és jólétet hozzunk a térségbe Izrael állam közreműködésével. Az Egyesült Arab Emírségek nem akar részt venni semmilyen belső kampányban, sem most, sem a jövőben”

Netanyahu maga mindössze annyit mondott, hogy ő nem is tervezett az Öböl-menti országba utazni egészen március 23-ig, a választások végéig. Amióta egyébként bejelentették a kapcsolatok normalizálását, Netanyahu több alkalommal is lemondta a közös találkozót, legutóbb arra hivatkozva, hogy Jordánia nem volt hajlandó átengedni a miniszterelnök repülőgépét.