Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
347,48 Ft
Euró
378,15 Ft
Font
441,56 Ft
Bitcoin
39,515 $

Nagy Márton is megszólalt a minimálbér-emelés kapcsán

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter részt vett a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) csütörtöki ülésén.

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

Nagy Márton többek között ismertette, a kormány célja, hogy 2023-ban letörje és egy számjegyűre csökkentse a szankciós inflációt, 2024-ben pedig újra növekedési pályára állítsa a gazdaságot. Hangsúlyozta, véleménye szerint a kormány jó úton halad, hiszen az olyan hatékony és eredményes intézkedéseknek köszönhetően, mint például az online árfigyelő vagy a kötelező akciózás, az infláció már az év vége előtt egy számjegyűre fog csökkenni, jövőre pedig 5-6 százalékos szintet érhet el.

Nagy Márton megjegyezte, hogy az idei 0 százalék körüli gazdasági növekedést követően „a kormány intézkedéseinek eredményeképp 2024-ben újra dinamikus pályára állhat a gazdasági növekedés, így visszatérhet a korábbi években megszokott 4 százalékos, illetve afeletti növekedési ütem”. Soron kívül Megvannak a nyerőszámok, óriási volt a tét az Ötöslottón

A munkaerőpiac és a fizetések is szóba kerültek

Nagy Márton meglátása szerint a reálbérek alakulásában szeptemberben fordulat állhatott be, „a fizetések vásárlóereje újra növekedésnek indulhatott a dinamikus bérnövekedésnek és az infláció elleni sikeres kormányzati harcnak köszönhetően”. Ezzel a korábbi években megszokott trendhez térhet vissza a magyar gazdaság, „a következő években a reálbéremelkedés mértéke ismételten 4-5 százalék lehet”.

A jelen lévők ugyanakkor egyetértettek abban, hogy a gazdasági növekedés helyreállítását tekintve a továbbra is magas jegybanki kamatláb, valamint az emiatt kialakuló pozitív reálkamat kockázatokat jelent, melyek hátráltathatják a növekedés gyors és erőteljes visszapattanását, a vállalkozások teljesítményének javulását és így a foglalkoztatás további bővülését.

Gazdasági növekedési terv, minimálbér-emelés

A miniszter végezetül megemlítette, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium egy 10 pontos tervet dolgozott ki az erős magyar gazdaság érdekében, mely a következőket tartalmazza:

  • demográfiai fordulat támogatása,
  • másfélszer több és zöldebb energia biztosítása,
  • további munkahelyek létrehozása,
  • szállítmányozás és raktározás fejlesztése,
  • digitális átállás,
  • high-tech gazdaság arányának emelése,
  • horizontális és vertikális FDI hasznosítás,
  • profitegyenleg javítása,
  • nemzeti bajnokok kinevelése,
  • csökkenő államadósság-pálya.

Nagy Márton üdvözölte, hogy a VKF tagjai egyetértenek és támogatják a kormány gazdaságpolitikai célkitűzéseit. A miniszter tájékoztatta a VKF résztvevőit, hogy a kormány – tiszteletben tartva, hogy a minimálbérről a munkaadóknak és a munkavállalóknak kell megegyeznie – elviekben támogatja a VKF résztvevőinek többségi álláspontját, miszerint a legkisebb minimális keresetek emelésére már decemberben kerüljön sor, továbbá annak mértéke a minimálbér esetében 15 százalékot, a garantált bérminimum esetében 10 százalékot érjen el.

Mindemellett közlése szerint a kormány arra is nyitott, hogy 2024 elején, szem előtt tartva a kiszámíthatóságot és a stabilitást, kidolgozásra kerüljön egy új, több éves bérmegállapodás. A felek megállapodtak abban, hogy a tárgyalások egy hét múlva folytatódnak.

22-szert szúrták meg a börtönben a közismert rendőrt

Összesen 22 szúrást kapott a börtönben az a rendőr, akit még George Floyd halála miatt ítéltek el.