Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,36 Ft
Euró
384,30 Ft
Font
451,47 Ft
Bitcoin
67,989 $

Nem kizárt, hogy jövőre két számjegyű lesz a minimálbér-emelés

Természetesen még semmi sem biztos, hiszen még csak most indulnak a tárgyalások a jövő évi minimálbér kapcsán.

...svg content...Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Világgazdaság értesülései szerint konstruktív egyeztetést zajlott szeptember végén a munkaadók és a munkavállalók között a minimálbér-emelés kapcsán létrejött tárgyaláson, a vállalkozói oldal pedig állítólag hajlik arra, hogy teljesítse a szakszervezetek követeléseit.

Az egyeztetésen többek között elhangzott az évközi kompenzáció lehetősége, valamint a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emelése, mindemellett pedig szó esett egy 2027-ig szóló bérfelzárkózási program koncepciójáról, melyet már a kormánynak is benyújtottak. Soron kívül Cristiano Ronaldo megint történelmet írt a szaúdi ligában

A lap információi szerint a szakszervezetek és a munkavállalók képviselői közötti jövőbeli megállapodás tartalmazhat egy olyan elemet, mely szerint a vártnál jóval magasabb infláció nyomán a minimálbéresek az év végéig egyszeri 100 ezer forintot kapnának.

Semmi sem biztos, folynak az egyeztetések

Ezt természetesen nem a fizetéssel együtt, hanem a munkaadók feltételei szerint adó- és járulékmentesen lenne kifizethető, például a SZÉP-kártyán, azok számára, akik részesülnek ilyen juttatásban is. A 100 ezer forintos egyszeri kifizetéshez azonban azt kérték a kormánytól, hogy járuljon hozzá a kompenzáció terheihez.

Tekintettel arra, hogy egyszeri fizetésről van szó, nem számítana bele a kereseti bázisba, azonban ahhoz, hogy a bázis mégis emelkedjen, egy plusz 2 százalékos emelés is része lenne a jövő évi bérmegállapodásnak. Fontos megjegyezni, hogy utóbbihoz a kormány jóváhagyására is szükség van.

A béremelés mértéke továbbra sem ismert, a lap értesülései szerint azonban a vállalkozók nem utasították el annak a lehetőségét, hogy jövőre 15 százalékkal emelkedjen a minimálbér és 10 százalékkal a garantált bérminimum, ami egyben a 2027-ig szóló bérfelzárkózási program első eleme is lenne, mivel a szakszervezetek pár éven belül egyesítenék a két minimálbért.

Úgy tudni, csak október 11-én kerül sor a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülésére, így szinte esélytelen, hogy október végére megállapodás is szülessen. A nem hivatalos adatok alapján tehát elképzelhető, hogy egy 15 és 10 százalékos emelés történik januártól, ami a gyakorlatban a kötelező legkisebb munkabér esetében bruttó 266 ezer, a szakmunkás minimálbér esetében pedig bruttó 326 ezer forintot jelentene.

Megint besült Észak-Korea kémműholdjának fellövése, felrobbant a rakéta

Nem sokkal azután, hogy Észak-Korea fellőtte a következő kémműholdját, újabb gondok akadtak vele.