Dollár
427,96 Ft
Euró
421,62 Ft
Font
481,45 Ft
Bitcoin
19,971 $

Világrekordot döntött protongyorsításban a Nagy Hadronütköztető

MTI/EPA/Adam Warzawa
not image

Kulcsár Péter

2022. április 28. - 16:26

Azt követően, hogy több mint három év leállás után pénteken újraindították a Nagy Hadronütköztetőt (LHC), a fizikusok szinte azonnal felállítottak egy új rekordot.

A svájci CERN intézetben található LHC máris megdöntötte azt a korábbi csúcsot, amit ugyanezzel a részecskegyorsítóval állítottak fel még akkor, amikor problémamentesen üzemelt a szerkezet.

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését

Röviddel az ismételt indítást követően végzett tesztfuttatás során a Nagy Hadronütköztető minden eddiginél nagyobb sebességre gyorsította fel a protonnyalábokat, így hihetetlen mennyiségű energiát mértek.

Ma két kísérleti protonnyalábot gyorsítottunk fel, sugaranként 6,8 TeV-os rekordnagyságú energiára. Mindez az LHC újraindítását célzó művelet része, amely során a 2022 nyarára tervezett LHCrun3 tesztsorozat előkészítését végezzük” – olvasható a CERN közleményében.

Az LHC úgy működik, hogy két részecskékből – ebben az esetben protonokból – álló sugarat gyorsítanak egymás irányába. Ezek a nagy energiájú sugarak ütköznek, lehetővé téve a szakemberek számára, hogy világunk működésének szélsőséges határait vizsgálják, sőt a fizika tudományának eddig sosem látott aspektusait fedezzék fel.

A tervezett leállás során végrehajtott fejlesztésekkel az LHC protonnyalábjainak energiája 6,5 TeV-ról 6,8 TeV-re nőtt.

Egy teraelektronvolt 1 trillió elektronvoltnak felel meg, ami kinetikus energiában kifejezve nagyjából egy repülő szúnyog energiájával egyenlő. Bár ez nagyon kis energiamennyiségnek tűnhet, egyetlen proton esetében ez hihetetlenül nagy számnak mondható.