Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,786 $

Náci karlendítéssel fogadták az izraeli sportolókat Münchenben

A sportolók meglátogatták az 1972-es müncheni támadás emlékművét, de a biztonsági őr inkább Hitlerre emlékezett. 

...svg content...Fotó: Látogatók az Olimpiai Parkban a müncheni multisport Európa-bajnokságon 2022. augusztus 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Európa

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Szerdán közölte a müncheni rendőrkapitányság, hogy kedd este izraeli sportolók látogatták meg az emlékművet, amelyet 1972-es olimpián izraeli válogatott ellen elkövetett támadás miatt emeltek, de nem fogadta őket nyugodt hangulat. 

A Blick szerint történt ugyanis, hogy az ottani biztonsági szolgálat négy tagjának egyike a Hitler-féle karlendítést mutatta be a 16 sportoló irányában, többször egymás után, amíg azok egy hídon haladtak át. 

A csoport ezt nem vette észre, de a jelenlévő rendőrök ideiglenesen letartóztatták a 19 éves gyanúsítottat, aki berlini származású. A szervezők azonnal eltiltották őt a vasárnapig tartó multisport-Európa-bajnokságon való részvételtől.

München jelenleg kilenc sportágban, köztük atlétikában, kerékpározásban és evezésben rendez versenyeket. A rendőrség tájékoztatása szerint a gyanúsítottat alkotmányellenes jelzések használata miatt feljelentették, majd a rendőri intézkedések befejezése után szabadon engedték. A Süddeutsche Zeitung szerint a berlini születésű férfi arab nevet visel.

Az 50 évvel ezelőtti olimpiai merénylet során egy palesztin terroristacsoport behatolt a müncheni olimpiai helyszínre, és túszul ejtette az izraeli csapat tagjait. Tizenegy izraeli sportoló és egy német rendőr halt meg a túszejtés és a sikertelen mentőakció során.

A közelmúltban a kártérítési kifizetések összegével kapcsolatos vita felélénkült. Az áldozatok családjainak szóvivői „sértésként” utasították el a szövetségi kormány kártérítési ajánlatát. Az izraeli áldozatok hozzátartozói végül lemondták részvételüket a szeptember 5-i müncheni megemlékezésen.

Karácsony Gergely egyvalakinek külön köszönetet mondott

Egyvalakinek különösen nagy hálával tartozik Karácsony Gergely, aki őszintén beszélt erről egy nyílt posztban.