Mutatjuk, mik a teendők koronavírus elleni oltás felvétele előtt

Győr, 2021. április 8. Szakál Ildikó háziorvos beolt egy nőt a Moderna koronavírus elleni vakcina első adagjával győri rendelőjében 2021. április 8-án. MTI/Krizsán Csaba
not image

Kulcsár Péter

2021.április.8 - 21:49

A Magyar Orvosi Kamara titkára elárulta, mit kell tennünk azelőtt, hogy ellátogatnánk a hozzánk legközelebb lévő oltási centrumba.

Az InfoRádiónak adott interjújában Nagy Marcell, a MOK titkára elmondta, a legtöbb oltás esetében semmilyen speciális előírás sincs a felvétel szempontjából, ezért nyugodtan végezhetjük napi rutinunkat.

Az egyetlen fontos kritérium, hogy amennyiben valamilyen fertőzéses megbetegedés gyanúját észleljük magunkon, mint például magas lázat és köhögést, akkor mondjuk le az időpontunkat.

Egyes publikációk szerint az ibuprofén és a paracetamol hatóanyagú gyógyszerek gátolhatják az antitestek képződését. Nagy Marcell úgy gondolja, bár folynak továbbra is a kísérletek a készítmények blokkoló hatásával kapcsolatban, azonban tudományosan még bizonyított eredményeket nem tudtak felmutatni, így a vakcinák leírásában sem jelzik a potenciális mellékhatásokat.

Mindezekből kifolyólag még azoknak sincs semmi olyan jellegű teendője, ami a szokásostól eltérne, akiknek a fentebb említett gyógyszereket kell szednie.