Müller Cecília tanácsa az oltatlanoknak: nagyon-nagyon gyorsan vegyék fel az oltásukat

Fotó: Koronavírus elleni oltóanyagok beadására kijelölt oltópontok helyét jelző feliratok a Bács-Kiskun Megyei Oktatókorházban 2021. november 30-án. A november 22-től december 5-ig tartó, egy héttel meghosszabbított oltási akcióban regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában, valamint a szakrendelőkben is. MTI/Bús Csaba
not image

Hujber Dávid

2021. december 1. - 10:24

A karácsonyi időszakot illetően is fontos üzenetet fogalmazott meg azoknak az országos tisztifőorvos, akik egyelőre nem vették fel az oltásukat, vagy adósak a másodikkal, harmadikkal.

Müller a TV2-nek adott interjújában elmondta, a negyedik hullámban a megbetegedések szinte 100%-át a delta variáns okozza. „A legtöbb megbetegedést a delta okozza.”

Azzal, hogy a vírus folyamatosan változik, mutálódik, a járványügyi tulajdonságok is eltérnek a korábbiaktól. „Azért terjed ilyen nagyon nagy mértékben a delta, mert már a tünetek megjelenését megelőző két napban a tünetmentes személy is fertőz.”

„Ráadásul nagyobb mértékben üríti a vírust a beteg személy.” – tette hozzá az elemzésében Müller. Tehát potenciálisan sokkal nagyobb esély van arra, hogy megfertőzzön másokat, emiatt is látjuk azt, hogy sokkal gyorsabban terjed a vírus a negyedik hullám idején.

Ami pedig az ünnepi időszakot illeti, az országos tisztifőorvos azt tanácsolta, hogy azok, akik még nem vették fel a védőoltásukat, tegyék meg, méghozzá nagyon-nagyon gyorsan.

Müller Cecília az oltottak és oltatlanok kórházi arányáról beszélt, beszédes számokat közölt

„Ha még nem vette fel valaki a védőoltást, akkor azt tegye meg, de nagyon-nagyon gyorsan.” Ugyanez igaz azokra is, akik az első oltásukat követően nem éltek a második adag felvételének lehetőségével, de a harmadik oltás is ugyanolyan fontos.

„Azért is nagyon fontos a harmadik oltásnak a felvétele, mert mindegyik oltóanyag vonatkozásában látjuk azt, hogy a negyedik hónapot követően csökken az immunválasz, csökken a szervezet védelme, és ezért meg kell erősíteni.”

Müller elárulta, 50-60%-ra csökken valamennyi oltóanyag hatékonysága, ugyanakkor a harmadik adag ezt visszaemeli a 80-90%-os szintre.