Molekula nagyságú kamerával figyelhetőek meg a kémiai reakciók

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 10. - 01:46

A Cambridge-i Egyetem tudósai létrehoztak egy olyan miniatűr méretekkel rendelkező szenzort, amellyel valós időben nyomon követhetőek a vegyi folyamatok.

Az apró eszköz arany nanorészecskékből, nanokristályokból álló félvezető kvantumpontokból, valamint molekuláris ragasztóból tevődik össze, a működése pedig a fotoszintézishez hasonló elven zajlik, így interakcióba képesek lépni ezen komponensek egymással – olvasható az EurekAlert! tudományos magazin beszámolójában.

A kütyüvel valós időben monitorozni lehet a különféle kémiai kötések kialakulását, továbbá a reakciók lefolytatását, köszönhetően a parányi kamerának, amelyet korábban többek között már napelemekkel kapcsolatos technológiai eljárások során is alkalmaztak.

Rendkívül nehéz feladatnak számít a reakciók nyomon követése, főleg ilyen miniatűr skálán, azonban hála az új szerkezetnek, szinte testközelből csodálhatják meg azt, miként kötődnek egymáshoz a molekulák.

Mi magunk is meglepődtünk azon, mennyire hasznos az eszköz, hiszen a megépítése egyszerűbbnek bizonyult, mint azt elsőre gondoltuk” – mondta a Cambridge-i Egyetem kémikus professzora, Kamil Sokolowski.

Az első kísérlet még kudarcba fulladt, ugyanis az arany nanorészecskék kontrollálatlanul szétterjedtek az oldatban, azonban amint hozzáadták a kvantumpontokat és finomítottak a kamera méretein, máris könnyedén rögzíteni tudták a reakciókat.