Dollár
395,41 Ft
Euró
412,67 Ft
Font
480,98 Ft
Bitcoin
17,094 $

Új vakcinát készít a Moderna, amivel évente elég csak egyszer oltakozni

Fotó: A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2022. január 11-én. MTI/Vasvári Tamás

Czinder Tímea

2022. január 18. - 09:22

A kombinált oltás az influenza ellen is védelmet nyújtana.

A Világgazdasági Fórum mai online panelbeszélgetésén a szakértők a járványról beszélgettek, és nem voltak túl optimisták azt illetően, hogy a pandémia még az idei évben véget érhet. Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója elmondta, az omikron elleni vakcina mellett a vállalat egy olyan oltóanyagon is dolgozik, ami a koronavírus és influenza ellen is megfelelő védelmet nyújtana.

Bancel azt is megosztotta, arra törekednek, elegendő legyen évente egyszer beoltani a lakosságot, ezzel kiküszöbölve azt a problémát, hogy az embereknek elegük van a sokszor beadott sokféle oltásból – számolt be a Portfolio.

A panelbeszélgetésnek részt vett Anthony Fauci amerikai járványügyi szakértő is, aki szerint messze van még az endémia, vagyis az a szakasz, amikor a járvány megszelídül, a lakosság nagyobb aránya pedig megfelelő védettséggel rendelkezik.

„Azt hiszem, ha megnézzük a fertőző betegségek történetét, csak egy fertőző betegséget sikerült felszámolnunk… ez pedig a himlő, és ez nem fog megtörténni ezzel a vírussal”

– osztotta meg álláspontját.

A beszélgetésben résztvevő másik professzor is egyetértett vele, aki bár reméli a legjobbakat, mégis úgy véli, jobb felkészülni a legrosszabb forgatókönyvre is, ami egy az eddigieknél nagyobb kiterjedésű és magasabb halálozási aránnyal járó variánst jelentene.

A szakértők szerint a járvány elleni küzdelmet még mindig a félretájékoztatás hátráltatja leginkább, sokan ugyanis még mindig azt hiszik, a túl sok oltás ártalmas lehet, erre azonban semmilyen jel vagy bizonyíték nem utal Fauci szerint.