Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,39 Ft
Bitcoin
17,029 $

40 fős missziót küld Hegyi-Karabahba az Európai Unió

Fotó: MTI/EPA/Azerbajdzsáni védelmi minisztérium sajtószolgálata

Takács Petra

2022. október 18. - 05:27

Az EU Tanácsának közleménye szerint a 40 fővel működő uniós misszió kiküldésének célja az lesz, hogy elősegítse a béke és a biztonság helyreállítását a térségben, növelje a bizalmat a konfliktusrendezési folyamat iránt, valamint segítse a két állam közötti nemzetközi határ kijelölését

Az Európai Unió missziót küld Örményország Azerbajdzsánnal közös határának örmény oldalára azzal a céllal, hogy nyomon kövesse, elemezze és beszámoljon a régióban kialakult helyzetről – döntöttek az EU-tagországok külügyminiszterei hétfői luxembourgi találkozójukon.

Soron kívül Orbán Viktor különleges meglepetése, amit személyesen adott át (videó)

Az EU Tanácsának közleménye szerint a 40 fővel működő uniós misszió kiküldésének célja az lesz, hogy elősegítse a béke és a biztonság helyreállítását a térségben, növelje a bizalmat a konfliktusrendezési folyamat iránt, valamint segítse a két állam közötti nemzetközi határ kijelölését.

Közölték: a gyorsaság érdekében a szakértőket az Európai Unió georgiai megfigyelőmissziójától (EUMM Georgia) rendelik ki. A georgiai megfigyelési kapacitást az intézkedés nem értini. A misszió ideiglenes jellegű, és várhatóan nem tart tovább két hónapnál – közölték.

Örményország és Azerbajdzsán között a Hegyi-Karabahhal kapcsolatos több évtizedes konfliktus 2020. szeptember 27-én éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a területébe ékelődött, örmények ellenőrizte enklávé és az általuk elfoglalt környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak. Noha a felek 2020. november 9-én fegyverszünetben állapodtak meg, a határ menti térségben rendszeresek a konfliktusok.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.