Már zajlanak a tárgyalások, 200 ezer lehet jövőre a minimálbér

Orbán Viktor miniszterelnök (b2), valamint Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga elnöke, Zs. Szõke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP szövetség elnöke (b3) és Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének fõtitkára (j) a bérmegállapodás ünnepélyes aláírásán a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2016. november 24-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
not image

Nagy Noel

2021. július 28. - 11:04

Periusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára elárulta a Világgazdaságnak, hogy már zajlanak a tárgyalások a kormány és a munkaadók között a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről.

Orbán Viktor már korábban, éppen a Világgazdaság által szervezett konferencián jelentette ki, hogy nem elérhetetlen cél Magyarországon a 200 ezer forintos minimálbér, ám akkor még ennek céldátumot nem fogalmazott meg.

Mint a Világgazdaság is arról beszámolt azonban, a tárgyalások megkezdődtek a kormány és a munkaadók között, amelynek éppen ez lehet az eredménye: jövő évtől 200 ezer forintra emelhetik a minimálbért és 260 ezer forintra a garantált bérminimumot.

Ez történelmi léptékű, 19 százalékos minimálbéremelés lenne, ugyanis jelenleg a minimálbér 167 400 forint Magyarországon, míg a garantált bérminimum 219 000 forint, mindkettő esetében bruttó bérről beszéltünk.

Ez a jövő évtől jelentősen megugorhat, ráadásul a gazdasági lap tudomása szerint emellett számottevő adócsökkentésre lehet szükség, hogy a vállalatok ki tudják valahogy gazdálkodni az ilyen mértékű béremelést.

Periusz László egészen konkrét részletekbe nem bocsátkozott az adócsökkentés kapcsán, mivel még a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF) nem hívták még össze. Annyi tűnik valószínűnek, hogy a szociális hozzájárulási adó mértéke tovább csökkenhet.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta, hogy a kormánytól azt kérték, legkésőbb szeptember 15-ig induljon meg erről a tárgyalás és a következő megállapodásban tisztázni szeretnék, hogy kinek az adatait veszik számításba, milyen adatokat vesznek figyelembe a bérek megállapításánál.

Mészáros ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy május óta nem hívták össze a VKF-et, ami azért is lenne fontos, mert még az idei megállapodás sincs teljesen lezárva. Hozzátette: akár többéves, 2024-ig szóló bérmegállapodást is kötnének a munkaadókkal.