Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,95 Ft
Euró
394,02 Ft
Font
468,10 Ft
Bitcoin
64,137 $

Milliárdosok kérik a kormányokat a halálbüntetés eltörlésére

Egy kampány indult a halálbüntetés eltörlésére, melyet az üzleti világ legnagyobbjai támogatnak, köztük Francois-Henri Pinault és Arianna Huffington.

...svg content...Fotó: Flickr/Emiliano Bar
Külföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A globális üzleti élet vezetői csütörtökön elindítottak egy kampányt, amelyben kijelentették, hogy ellenzik a halálbüntetést, és felszólították a kormányokat, hogy hagyják abba a gyakorlatot, és kérjék társaikat, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

Sir Richard Branson, a kampány egyik vezetője a virtuális South by Southwest fesztiválnak nyilatkozva azt mondta: „A halálbüntetés gyakorlata idejétmúlt, és minden észszerű intézkedéssel ellentétben, egészen nyilvánvalóan nem szolgáltat igazságot. A halálbüntetés kegyetlenség, pazarlás, hatástalan, diszkrimináló és elfogadhatatlan, hibakockázata pedig nagyon magas. Soron kívül Gyurcsány Ferenc: Fiatalok, ne vegyetek kábítószert

A halálbüntetés-ellenes kampány legelső aláírói között szerepel a milliárdos divatmágnás, François-Henri Pinault, a távközlési iparmágnás, Mo Ibrahim, a Ben & Jerry alapítói, Ben Cohen és Jerry Greenfield, Martha Lane Fox, technológiai vállalkozó és a Twitter igazgatóságának tagja, valamint Arianna Huffington, a Huffington Post alapítója is.

A kampányt egy nonprofit emberi jogi csoport koordinálja, melyet Celia Ouellette ügyvéd vezet, elmondása szerint ez a kampány lehetőséget kínál az üzleti élet vezetői számára, hogy vállaljanak felelősséget az ügyben és, hogy hitelesen szólalhassanak fel a faji és társadalmi kérdésekben, ezzel valódi hatást gyakorolva a társadalomra.

A Ben & Jerry alapítói, Cohen és Greenfield egy nyilatkozatban azt írták: „Az üzleti vezetőknek nem csak a társadalmi különbségekre kell reagálniuk, diskurzust kell folytatniuk és kulcsszerepet kell játszaniuk a társadalmunkban egyre növekvő strukturális rasszizmus minden szimbólumának lebontásában. A halálbüntetésnek hosszú története van az elnyomással, és ennek be kell fejeződnie. Most.”

Joe Biden az első amerikai elnök, aki nyíltan ellenzi a kivégzéseket, és nyomás alatt van a szövetségi halálbüntetés megszüntetése miatt. Ouellette azt reméli, hogy az üzleti közösség ugyanúgy elősegítheti a változások iránti lobbizást, mint ahogyan az Egyesült Államokban és másutt is a házasság egyenlőségét szorgalmazzák.

A csoport a halálbüntetés elleni világnap, október 10-e előtt kíván masszív támogatást elérni és növelni a változás iránti igényt, ehhez pedig némi segítséget nyújthat a tény, hogy az ENSZ több mint 170 tagállama törvényben vagy gyakorlatban eltörölte a halálbüntetést.

Oulette szerint a gyakorlat betiltása Biden elnök kinevezésével egy új lehetőséget kaphat, ugyanis Biden több alkalommal is nyíltan jelezte, hogy nem támogatja a halálbüntetést. Mivel Trump elnöksége idején több amerikai polgárt végzett ki, mint az összes állam együttvéve, egyértelművé válik, hogy mennyire lényeges az új kampány, mely el kívánja törölni a halálbüntetést.

Vitézy Dávid várja Karácsony Gergely válaszát a hatalmas pénzjutalmakról

Vitézy Dávid elárulta, mennyit keres a a MÁV Start és a Volánbusz közös gazdasági vezetője, aki szintén szép summát kapott.