Dollár
392,08 Ft
Euró
405,80 Ft
Font
469,75 Ft
Bitcoin
16,986 $

Miért nem lesz soha Kim Dzsongun húga Észak-Korea vezetője?

Fotó: Flickr
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 12. - 10:17

Kim Jodzsong látszólag növekvő befolyása és a Kim Dzsongun egészségi állapotáról szóló pletykák ellenére az észak-koreai vezető húga soha nem lesz az ország élén.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy Kim Jodzsong, a vezető észak-koreai tisztviselő a nemzetközi közösségnek címzett nyilvános nyilatkozatokat tesz. Egy keddi nyilatkozatában például Kim Jodzsong “árulónak” nevezte a dél-koreai védelmi tisztviselőket, amiért azok részt vesznek az Egyesült Államokkal közös “veszélyes” hadgyakorlaton. Számos olyan hír is napvilágot látott, amely megkérdőjelezi bátyja egészségi állapotát, miután az év elején sokat fogyott.

“Bár Kim Jodzsong gyakran tesz nyilatkozatokat az észak-koreai kormány nevében, ez nem jelenti azt, hogy ő irányít. Amennyire tudjuk, még mindig Kim Dzsongun az, aki a valódi irányítást gyakorolja”

– mondta a Newsweeknek Gabiela Bernal, a koreai ügyek elemzője.

Hozzátette, hogy Kim Dzsongun valószínűleg egyszerűen csak szócsőként használja a húgát, hogy kifejezze a Dél-Korea és az Egyesült Államok ellen irányuló dühét és fenyegetéseit.

“Így a megjegyzések miatt nem esnek közvetlenül neki, a későbbi nyilatkozatokkal pedig bármikor vissza tudja vonni a korábbiakat, hogy újra megnyissa az ajtót valamiféle diplomácia vagy éppen tárgyalások előtt”

– mondta Bernal.

Szerinte több okból sem valószínű, hogy Kim Jodzsong lesz a diktatúra következő lehetséges vezetője:

“Egyrészt a neme problémát jelent az országban, tekintettel a társadalom patriarchális jellegére. Az egyetlen dolog, ami mellette szól, az a vérvonala, ami nélkül egyetlen nő sem jutna ilyen politikai befolyáshoz abban az országban. Ha bármi történne Kim Jodzsonggal, valószínűbb lenne, hogy egy magas rangú, a Kim családhoz hű katonai személy venné át a helyét hivatalos minőségben, míg Jodzsong inkább szimbolikus vagy ceremoniális szerepet játszana. De még túl korai lenne biztosat mondani”.

Tom Fowdy, a Chollima Report Észak-Korea és Kína elemzője a Newsweeknek elmondta, hogy a nemzetközi közösség hajlamos “túl mélyen belegondolni” a Kim Dzsongun egészségi állapotáról szóló jelentésekbe, amelyek gyakran hallomáson vagy spekuláción alapulnak.

“Úgy gondolom, hogy a médiában hisztéria és cirkusz alakult ki, ami a komoly elemzést haszontalanná tette. Kim nyilvánvalóan sokat fogyott, de ez az ország helyzetét tekintve éppúgy lehet politikai, mint egészségügyi ok. Az észak-koreai vezetők állapota mindig is szigorúan őrzött titok, és a KNDK (Koreai Népi Demokratikus Köztársaság) soha nem akar semmilyen beismerést sugározni arról, hogy vezetői esetleg látszólag gyengeséget tapasztalnak az egészségi állapotukat illetően”

– tette hozzá Fowdy.

Kim Jodzsongra utalva Fowdy azt mondta, hogy hatalomra jutása egy taktika része volt abban, hogy hogyan kell a nemzetközi diplomáciát folytatni.

“Ő egy másodlagos hang, akit arra használnak, hogy olyan üzeneteket közvetítsen, amelyek fontosak, de nem olyan súlyúak, mint maga Kim Dzsongun, és ez mind része az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával folytatott játéknak” – mondta, hozzátéve, hogy Jodzsong inkább “dühös hírvivőként” viselkedik, amikor Szöulról van szó.

“Hangot adhat elégedetlenségének és rosszallásának, anélkül, hogy elvágná magától a tárgyalásokhoz való hozzáférést, amelyek a bátyjának segítenének”.

Hozzátette, hogy Észak-Korea arra törekszik, hogy Kim Dzsongunt inkább “jó zsarunak”, nővérét pedig inkább “rossz zsarunak” állítsa be, de szerinte ő soha nem válhatna az ország vezetőjévé.

“Az “utóddá” válás nem automatikus apáról fiúra szálló tulajdonság, szemben a személyi kultuszuk, hatalmi bázisuk és legitimitásuk lassú, évekig tartó kiépítésével is. Őt mások is kihívhatják”

– tette hozzá.

Ami azt illeti, lehet, hogy Kim Dzsongun utódja valamelyik gyermeke lesz, az utódokról azonban nem sok információ került nyilvánosságra, a családjáról szóló részletek pedig egyenesen szigorúan őrzött titkok. A diktátornak azonban a feltételezések szerint három gyermeke született feleségével, Ri Szoldzsuval 2009-es titkos házasságkötésük óta. A CNN 2017-es jelentése szerint a házaspár legalább egy gyermeke fiú.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.