Mi történik, ha hatósági karanténban vagyunk, de oltásra hívnak?

Fotó: Miskolc, 2021. április 12. Szidorné Molnár Katalin ápolónő a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával beolt egy nőt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 12-én. MTI/Vajda János
not image

Hujber Dávid

2021.április.12 - 23:22

Erre a kérdésre is válaszolt Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfő délelőtti sajtóeseményén.

Nagyon is aktuálissá válhatott a kérdés, főként két dolog miatt. Egyrészt a harmadik hullám nagyon gyorsan és széles körben fertőz, és sokan teszteltetik magukat, másrészt többek között már a fiatalabbakat is hívják az oltások miatt.

Tehát mi is a teendő akkor, ha valaki hatósági karanténban, de közben oltásra hívják?Müller nagyon egyértelműen fogalmazott, miszerint az, aki hatósági karanténban van, nem hagyhatja el azt, még az oltás lehetősége esetén sem.

Sőt, ezt a védőoltás felvételének szempontjából nem is ajánlják, mivel amiatt van otthon az adott személy, mert vagy beteg, enyhén zajlik nála a fertőzés, vagy valamely betegnek szoros kontakt személye.

Megérkeztek a legújabb magyar szennyvízadatok, a vírus továbbra sem enged

A lappangási idő az, aminek az ideje alatt otthon kell tartózkodnunk, hiszen ezen időszak alatt bármikor felbukkanhatnak a fertőzés tünetei. Egy fertőző személyt sem koronavírus ellen, sem pedig más ellen nem oltanak. „Csak egészséges személyeket oltunk be.”