Megérkeztek a legújabb magyar szennyvízadatok, a vírus továbbra sem enged

Fotó: Budapest, 2021. április 12. A Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet asszisztense beolt egy férfit az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagjával a fővárosi Szent László Kórházban kialakított oltóponton 2021. április 12-én. MTI/Szigetváry Zsolt
not image

Hujber Dávid

2021.április.12 - 12:48

A koronavírus harmadik hulláma ugyan tetőzni látszik, egyelőre nem tudni, hogy maga a folyamat meddig tart, de az biztos, hogy sokkal erősebb, mint az első két hullám volt.

Jól bizonyítják mindezt a hétfői adatok is, de az örvendetes hír, hogy kevesebb mint 100 000 beoltottra vagyunk a 3 milliomodik oltástól, ami egy újabb mérföldkő lesz. A magyarok több mint 70%-a oltáspárti, tehát az irány mindenképpen jónak tűnik.

A vakcinák is folyamatosan érkeznek, keddre például a Pfizertől várnak egy nagyobb csomagot, de a Janssen első szállítmánya is úton lehet, aminek különlegessége, hogy abból a vakcinából egy is elegendő a védettség kialakulásához.

Az azonban nem jó hír, hogy a szennyvízadatok alapján még mindig országos szintű stagnálás érzékelhető, tehát nincs szó csökkenésről, így a vírus továbbra is folyamatosan jelen van, és nagyobb erővel fertőz.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, állandó mozgásban vannak a számok, néhol kisebb csökkenés tapasztalható, míg máshol növekednek az értékek, amik a vírus örökítőanyagának szintjét mutatják.

„Kevés még az a város, ahol elkezdett lassan csökkenni. Egy kicsit még mindig emelkedik Egerben, Salgótarjánban, Szombathelyen és Pécsett, ugyanakkor Békéscsabán, Debrecenben, Győrben, Székesfehérváron, Zalaegerszegen és Kecskeméten látunk enyhe fokú csökkentést. A többi mért helyeken stagnálást figyelhetünk meg.”