Dollár
388,46 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,98 Ft
Bitcoin
16,971 $

Meteoritok hozhatták a gyémántnál is keményebb anyagot a bolygónkra

Illusztráció. Forrás: Pixabay

Bense Róbert

2022. szeptember 25. - 20:56

Meteoritok hozhatták a gyémántnál is keményebb anyagot a bolygónkra

Azt már korábban is gyanították a kutatók, hogy a gyémántnál léteznek keményebb anyagok is, azt azonban eddig nem sikerült bizonyítani, hogy ezek a Földön is megtalálhatóak. A lonsdaleit most megerősítette a teóriákat.

Soron kívül Orbán: akik háborúpártiak, azok mindig újabb szankciókat követelnek

Az általunk is ismert gyémánthoz hasonlóan a lonsdaleit is szénből áll. Azonban a gyémántok esetében megszokott köbös atomszerkezet helyett hatszögletű szerkezetű – éppen ezért hexagonális gyémántnak is nevezik.

A gyémántnál mintegy 58%-kal keményebb anyagot afrikai becsapódási helyszíneken, azokon belül is meteoritmaradványokban találták meg a kutatók, akik most már azt sem tartják kizártnak, hogy az anyag a Földön is megtalálható.

Az azonban, hogy hol és mekkora mennyiségben, még nem világos, mint ahogy az sem, hogy a lonsdaleit-et tartalmazó meteoritok pontosan honnan származnak. A szakemberek úgy vélik, hogy valamelyik törpebolygó lehet a forrás.

A tudósok a hónap elején a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban publikáltak tanulmányt a lonsdaleitrőlszámolt be róla a napi.hu.