Dollár
429,48 Ft
Euró
415,31 Ft
Font
464,44 Ft
Bitcoin
19,423 $

Merkely szerint a brit variáns keresztülhúzta a számításokat

Budapest, 2021. április 9. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora (k) a fõvárosi Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 9-én. MTI/Balogh Zoltán
not image

Borbély Fanni

2021. április 14. - 13:19

A négy hazai orvosi egyetem még tavaly májusban, nem sokkal a koronavírus-járvány megjelenése után végzett egy nagyszabású, országos szűrővizsgálatot, amely most elmaradni látszik.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora jelezte, a tavaly is elvégzett H-UNCOVER elnevezésű reprezentatív vizsgálat egyelőre várat magára, ugyanis a koronavírus brit variánsa teljes mértékben átírta a terveket a lakosság átfertőzöttségi és átoltottsági vizsgálatának megismétlésére vonatkozóan.

Soron kívül 17-en vesztették életüket egy étteremben kitört tűz miatt Északkelet-Kínában

A rektor szerint mivel egyre több ember kapja meg az oltást Magyarországon, továbbá az átfertőzöttség aránya is igen magas jelenleg, így nem érzik szükségét annak, hogy a nyár előtt elvégezzenek egy ilyen nagyszabású vizsgálatot. Mindazonáltal ősszel valószínűleg szükséges lesz egy átfogó reprezentatív vizsgálat, melynek célja az lesz, hogy kimutassa az antitest jelenlétét a lakosság szervezetében.

A tavaly elvégzett vizsgálatban összesen több mint 10 ezer ember vett részt, mely május 1. és május 16. között tartott, és a vizsgált személyek közül (10 474 fő) mindössze három résztvevőnél mutatták ki a fertőzést. A résztvevők közül 69 fő esetében mutattak ki antitesteket, tehát az érintettek korábban már átestek a koronavírus-fertőzésen – írja az Infostart.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.